Hírek

2015.09.30. 15:32

Ezt üzeni az idősek napján négy kiváló magyar értelmiségi az Amerikai Egyesület Államok elnökének

Szombathely - Október 1-je, az idősek világnapja alkalmából néhány ismert ezüst- és szépkorú értelmiségit arra kértünk, játsszon velünk. Mit mondanának a szuperhatalom elnökének, Barack Obamának, ha a Fehér Ház híres Ovális Irodájában vele szemben ülnének?

Némethy Mária

Azt mondják, a világ még soha nem volt ennyire bizonytalan, ennyire kiszámíthatatlan, ennyire fenyegető, mint most. Mit tehetne Barack Obama ez ellen?

Dr. Cholnoky Péter professzor  Fotó: VN-archív

DR. CHOLNOKY PÉTER NY. OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS, SZOMBATHELY DÍSZPOLGÁRA:

- Figyelj kicsit rám, Barack, a 83 három éves öregemberre! Lehetetlen, hogy nem vetted észre, milyen szabad és hatalmas vagy. Nem kell törődnöd a választók kegyeivel, hiszen jövőre már nem vár rád az elnökválasztás izgalma és bizonytalansága.

Az én kedvemért és a világ kedvéért sürgősen pótold be eddigi óriási mulasztásaidat:

1. Azonnal csatlakozz a világ környezetvédelmi törekvéseihez, sőt állj az élükre. Eddig ebben nem igen jeleskedtél! Hiszen a közönséges civilek már rég tudják, mit kellene sürgősen tenni a földgolyónk egyre gyorsuló felmelegedése, a tengerek elszennyeződése és a jövő többi fenyegető réme ellen. Az idő sürget! Még a Te hátralévő idődet is tönkreteheti, ami ma még talán elkerülhető.

2. Európát tekintsd végre egyenrangú partnerednek és szövetségesednek, ne vetélytársadnak, ne tarts be neki mindenféle kereskedelmi egyezményekkel, amelyek az egész világnak ártalmára lehetnek; ne állj a titkos pénzügyi körök oldalára, hiszen a világ egyik legerősebb hatalmát képviseled, amely ráadásul az egész világ megmentőjének szerepében tetszelgett. Állj a sarkadra végre!

3. Még ma kezdj őszinte lázas és hathatós tevékenységbe a közel-keleti háborúskodások megszüntetéséért. Hiszen kirobbanásukban ti is ludasok vagytok, te meg egyenesen Nobel-díjat kaptál. Ugyan miért? Ez ma is kötelez, sőt még jobban, mint átnyújtásakor.

Egy magas kora ellenére jövőnkért aggódó ember kéri ezt az előtted talán szinte ismeretlen kicsi országból, melyet jó ezer éve Magyarországnak neveznek (de meddig?).

Horváth József pápai prelátus Fotó: VN-archív

HORVÁTH JÓZSEF PÁPAI PRELÁTUS, A MARTINEUM FELNŐTTKÉPZŐ AKADÉMIA LÉTREHOZÓJA:

- Elnök Úr! Igazából nem tudom megítélni, hogy Önnek a hatalma nagyobb, vagy a lehetőségei? Az még nehezebb kérdés számomra, hogy minek van nagyobb súlya a döntéseiben: a gazdasági, vagy politikai nyomásnak, avagy netán a lelkiismeretének?

Tudja hozzánk, a társadalom földszintjén élő emberekhez csak az ilyen-olyan érdekeltségű sajtótermékeken keresztül jutnak el magas helyekről az információk, azok is megvágva. Ezért nem igen látunk innen nézve tisztán. Jó lenne Önnel egy jót beszélgetni, mondjuk egy pohár jóféle soproni rosé mellett. Elmondta egy tv-adásban, hogy mindig is híve volt annak, hogy a homoszexuális és leszbikus amerikai állampolgárok házasodhassanak. Jut eszembe, hogy az Ön édesapja muzulmán, ő mit szólna ehhez? Ezért sem a Biblia, sem a Korán nem dicsérné meg. Mondja, nincs valami okos ötlete, hogyan lehetne munkát, kenyeret adni a Közel-Keleten azoknak, akik most nyakukba vették Európát? Könyörgöm, tegyen már valamit ezért! Persze nem fegyverrel, hanem valahogy máshogyan. Emberségesen, tisztességesen. Annyi okos tanácsadója van Önnek, csak ki tudnának találni valamit.

Schrammel Imre a Nemzet Művésze Fotó: VN-archív

SCHRAMMEL IMRE KOSSUTH-DÍJAS KERAMIKUS IPARMŰVÉSZ, A NEMZET MŰVÉSZE, AKI SZOMBATHELYNEK ADOMÁNYOZTA ÉLETMŰVÉT:

- Elnök Úr, én csak egy jöttment művész vagyok, de komoly történelmi tapasztalattal bíró kis nép fia, amelyik élt már át népvándorlást, iszlám megszállást.

Akik tőlünk nyugatra élnek, nincsenek ilyen tapasztalatok birtokában, ezért az a veszélyérzetük sem alakult ki, mint nekünk. Nagyon félek attól, hogy ennek a mostani iszlám hódításnak a szomorú levét mi isszuk meg, egy olyan ország, amelyik nem volt részese előidézésében. Ne haragudjon, nem vagyok annyira naiv, hogy ne gyanítsam: két kontinensről ennyi ezer ember nem indult el csak úgy, magától.

Az a tiszteletteljes kérésem, legyen segítségére az emberiségnek, hiszen Önnek hatása lehet arra, hogy a feszültséget csillapítsa. Köszönöm, hogy meghallgatott!

Dr. Gyurácz Ferenc főszerkesztő Fotó: VN-archív

DR. GYURÁCZ FERENC IRODALOMTÖRTÉNÉSZ, A VASI SZEMLE FŐSZERKESZTŐJE:

- Mit is mondhatna egy magyar ember egy amerikainak? Van-e, lehet-e közös nyelve egy történelmi tapasztalatokkal bőségesen ellátott, s ezáltal empátiára és szerénységre szoktatott európai nemzet fiának és az Egyesült Államok elnökének, akinek alapélménye a siker, a pénz és a hatalom? Nemigen hiszek ebben.

De ha hinnék, akkor emlékeztetném a történelem tanulságai közül egyre, amit mi európaiak talán jobban az eszünkbe véstünk. Megfigyelhettük, hogy a történelem nagy birodalmai akkor tudtak tartósan fennmaradni, ha nem bízták el magukat, nem váltak telhetetlenekké, és amíg türelmesek voltak. Amíg tiszteletben tartották más népek létét, szokásait és kultúráját, s nem földbe döngölni akartak másokat, hanem együtt éltek, s tanultak is tőlük. Az ezeréves Magyarország, melyet Amerika közreműködésével daraboltak fel Trianonban, egészen a 19. század végéig ilyen birodalom volt. Az amerikai birodalom is ilyen volt egykor, de ma már nem ilyen. A fejébe szállt a dicsőség, s bár a pénzre még ma is Isten nevét írja, valójában elfelejtette keresztény gyökereit.

S mintha az indiánokat legyilkoló istentelen ősök üzenetére hallgatna. Ezért gondolja úgy, hogy erővel mindent megtehet. Hogy demokráciát hazudhat, miközben csak a zsákmány érdekli. Hogy népek sorsával játszadozhat, lezüllesztve kultúrát, megmérgezve természetet. Hogy lehallgathatja szövetségeseit, és rájuk kényszerítheti akaratát. Megkérném szépen az elnök urat, hogy ne Amerikát akarja naggyá tenni, hiszen már így is épp elég nagy. Inkább a gondolkodását és a szívét próbálja megnagyobbítani annyira, hogy a világ többi része is beleférjen. És hogy ha akar, nemzet maradhasson bármelyik nemzet, ne legyen kötelező a keveredés és a bábeli zűrzavar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!