Hírek

2013.05.08. 16:20

Falco: fél a környezeti konfliktusoktól a politika

A település-szerkezeti terv módosítása előtt áll a közgyűlés.

Kupi Györgyi

Ismét közszemlére tették a város településszerkezeti tervének módosításáról szóló terveket a városházán. A kérdés már szerepelt a közgyűlés napirendjén, ám döntést csak egy ügyben hoztak (ez az LuK környezeti hatással nem járó beruházása), viszont a Falco miatt nem döntöttek egy benzinkút létesítéséről (a 87-69-es utak csomópontjánál), de még arról sem, hogy milyen melléképületeket lehet építeni és hová a kertvárosi telkeken. 

A közgyűlés - úgy tűnik - félve nyúl a két biomassza beruházás miatt kialakult ellenérzések miatt azokhoz a kérdésekhez, amelyek környezeti konfliktussal járhatnak.  A hatóságok a tervet nem kifogásolták. A testület lakossági fórumot is szeretne az ügyben. 

Óvatosan nyúl az esetleges környezeti konfliktusokkal járó ügyekhez a képviselő-testület, most épp a település-szerkezeti tervről szóló döntést halasztották el a Falco ZRt. kérése miatt. A cég annyit jelzett, bővíteni szeretne. A politika bővebb tájékoztatást kér.

Az ellenzéki javaslat átment. A képen jobbról Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakció vezetője (Fotó: Kiss Teodóra)

 

Település-szerkezeti tervének módosítására készül az önkormányzat. A módosítás célja az előterjesztés szerint a település fejlesztésének elősegítése, illetve az időközben jogszabályi változás adta felhatalmazás alapján az építési szabályozás kiegészítése. A változás négy témát érint:  egy benzinkút létesítését, a Falco Zrt. és az LuK Savaria Kft. fejlesztési szándékát, valamint azt, hogy kertvárosias lakóterületen hová építhető melléképület (például garázs).  

Döntés csak az LuK-ot érintő kérdésben született (egy utat érint),  a többiben elhalasztották a döntést, mégpedig a Falco miatt. A Falco a minimális építménymagasság növelését (12 méterről 16 méterre) kérte azzal az indoklással, hogy ez lehetővé tenné az ingatlanán korszerű gyártócsarnok építését, továbbá a volt Húsipar területének (ezt  megvásárolta a Falco) összevonását is kezdeményezte a korábban is a birtokában lévő  területével. 

A képviselő-testületben többen adtak hangot annak, hogy a Falcót érintő döntést csak a lakosság tájékoztatása után lehet meghozni, ugyanis még a képviselők sem tudják, hogy a Falco mit tervez a területen. A tervet véleményezték a szakhatóságok, néhány kikötésük volt, kifogást nem emelt senki. A Falcóval kapcsolatban a megyei tisztifőorvos javasolta, hogy létesüljön egy mérőállomás, amely az elméleti hatásterületen - a Falco összes kibocsátó pontforrásától mért 425 méteres sugarú körben, melyben lakóépületek is találhatóak - folyamatosan mérné a környezetterhelést. 

Egyébként sem ők, sem a zöldhatóság nem emelt kifogást a módosítás ellen. (Természetesen az, hogy a Falco a  beruházását megvalósíthatja-e, ismét átfut az összes hatóságon, függetlenül attól, hogy a rendezési terv lehetővé teszi a fejlesztést.) A közgyűlés döntése szerint most ismét közszemlére tették a településszerkezeti terv módosítását, amely a városházán tekinthető meg, és lehetséges, hogy lakossági fórum is lesz az ügyben. 






A közgyűlés a két biomassza beruházás  nyomán kialakult tiltakozások óta különösen érzékeny a környezeti ügyekre. A Falco korábbi kéréseit a rendezési terv módosítására (például a szomszédos lakóterület magasabb zajkibocsátást lehetővé tevő átsorolására), különösebb vita nélkül fogadták el korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!