Hírek

2015.10.29. 16:06

Falugondnokok az iskolapadban

21 felnőtt élvezte csütörtök délután a szombathelyi Martineumban a sikeresen letett vizsga örömét. Öt megye falugondnokainak tanfolyama záródott le most a szóbeli vizsgával.

Tersztyánszky Krisztina

A szociális gondoskodásban úgyszólván hungarikum a falugondnoki hálózat. A hatszáz lakosnál kisebb falvakban ők a letéteményesei annak, hogy a kistelepülésen élők ne szenvedjenek hátrányt a kellő intézményi háttér hiánya miatt. A szolgáltatás üzemeltetésére az önkormányzat akkor kap állami normatívát, ha a falugondnok részt vesz az ötször egyhetes képzésen. A tanúsítvány megszerzéséhez szakdolgozat, gyakorlati vizsga és szóbeli vizsga szükséges.

Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék képzését a Falugondnokok Vas- és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete szervezi. Öt megye szakembereinek jól összeszokott csapata tárgyalta izgatottan: ki milyen tételt húzott, hogy sikerült a felelet. Az ispánki Batha Gábor nem izgult: már második éve falugondnok, az itt tanult anyag a már eddig is tudottak megerősítése volt. A Zalaegerszeg melletti Alibánfa falugondnoka, Bognár Edit hangsúlyozta: sok hasznos ismeretet szereztek a pszichológus, környezetvédelmi, szociálpolitikus és egyéb szakemberek előadásaiból. Megtanultuk, hogy mi a híd vagyunk – tette hozzá. – Nem nekünk kell elintéznünk az emberek ügyeit, viszont a mi dolgunk segíteni őket abban, hogy adott esetben milyen hivatalhoz kell fordulniuk.

A koroncói Basák Imre és a kiskorpádi Paisné Tóth Anna tanyagondnokok, a település külterületén élő lakosokról gondoskodnak. Imrének sokszor még a fát is össze kell hasogatni az egyedülálló nyugdíjasoknak. Anna úgy véli, sok hasznos ismeretet kaptak. Talán néha egy kicsit többet is a kelleténél, de jobb, ha az ember megalapozott tudással rendelkezik. Különösen hasznosnak találta az elsősegélynyújtási gyakorlatot, a betegjogi ismereteket. Herczeg Lívia, az áprilisban létesült magyarszecsődi szolgálat falugondnoka sok újat tanult a napi munka dokumentálását illetően. De mint mondta, sokat tanultak a kollégák egymás tapasztalataiból, bevált ötleteiből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!