Hírek

2013.06.21. 12:26

Falugondnokok találkozója Szattán

Szatta - A falugondnoki szolgálat aktuális kérdéseiről tárgyaltak az érintettek csütörtökön a szattai faluházban.

Varga Krisztina

A szervező, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete olyanokat hívott meg a szakmai napra, akik valamilyen válasszal szolgálhattak a "Honnét jöttünk - hova tartunk?" kettős kérdésére. A fő dilemma - tudtuk meg Kozma Judittól, az egyesület ügyvezető társelnökétől -, hogy a jól bevált falugondnoki hálózat, mely ma Vas megye kilencvenhárom településén működik sikerrel, valahol a szociális ellátás és a vidékfejlesztés határmezsgyéjén egyensúlyoz. Bár szerepe nem vitatható az aprófalvas régiókban, egy új elképzelés szerint érdemes lenne a szolgáltatást a vidékfejlesztés irányába erősíteni. Erre mutattak jó példát a Győr-Moson-Sopron megyei Csíkvándról érkezett vendégek. Ott ugyanis a közmunkát igazi termelő tevékenységgé tették, gyümölcsöt és zöldséget termelnek, majd azt fel is dolgozzák és értékesítik. A települési IKSZT (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) a helyi termékek értékesítési pontjaként is szolgál.

A szakmai napon Tar Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium Közösségi Fejlesztési Osztályának vezetője az IKSZT hálózat és a falugondnoki szolgálat kapcsolódási lehetőségeiről szólt. Jó hírt hozott: a térségi szükségletek megoldását és a közlekedési hátrányok leküzdését szolgáló alapban maradt még forrás, mivel jónéhány tervezett IKSZT nem valósult meg. Ezért a meglévő falugondnoki buszok cseréjére még az idén lehet még támogatási kérelmet benyújtani.

Volt szó az eszmecserén a szociális ellátórendszer tervezett módosításáról, Kemény Bertalan szellemi örökségének ápolásáról, sőt a falugondnokra nehezedő lelki terhek kezeléséről is.

A rendezvénynek otthont adó Szatta polgármestere, Markó Sándor elmondta, szívesen vállalta a házigazdaságot, hiszen a nyolcvan lelkes kis falu mindig jó kapcsolatot ápolt az egyesülettel.

- Az elhangzottak tükrében bizakodó vagyok, hogy nincs veszélyben a falugondnoki hálózat - mondta. - Egy ilyen kis településen, ahol a tömegközlekedés gyér, nincs boltunk, óvodánk, iskolánk, gyógyszertárunk, a falugondnok nélkülözhetetlen kapocs a városban elérhető szolgáltatásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!