Hírek

2014.08.10. 16:10

Falunapi ünnepségsorozat Ólmodon

Vasárnap rendezték meg Ólmodon a hagyományos falunapi ünnepségsorozatot. Idén újabb örömhír tette még felemelőbbé az eseményt, átadták a felújított faluházat, mely kormányzati támogatásból és a helyiek összefogásának köszönhetően valósult meg.

Cseszkó Tamás

Szentmisével vette kezdetét az ólmodiak ünnepe, a Glavica hegyen, a Bellovich kápolnánál, majd a faluházhoz sétáltak, ahol megkoszorúzták Matae Mersic Miloradiemléktábláját. Ólmodon számos horvát nemzetiségű család él, akik nagy örömmel vettek részt a vasárnapi rendezvényen. A koszorúzást követően adták át a felújított faluházat. Hergovits Vince, Ólmod polgármestere meghatódva, elcsukló hangon mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban. Mint mondta, felemelő látni, hogy a mai rendezvényre ennyien eljöttek, olyanok is, akik már elszármaztak a településről. Harangozó Bertalan, A Vas Megyei Kormányhivatal vezetője az ólmodi ősök hűségének örökségéről beszélt.

Hergovich Vince polgármester, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Ágh Péter országgyűlési képviselő  (Fotó: Cseh Gábor)

–Őrizzük meg a hitet, amit az ősök hagytak ránk akkor, mikor nehéz idők jártak –mondta a kormánymegbízott, hozzátéve, hogy a faluház sok közösségi lehetőséget rejt, a nyelv, és a kultúra megőrzésének helye lehet. –Összefogás kellett a sikerhez- mondta Ágh Péter, a település országgyűlési képviselője. Kiemelte, a kormány 8,5 millió forintot biztosított a felújításra, aminek köszönhetően megújult az épület tetőszerkezete, kicserélték a nyílászárókat, és a teljes aljzat burkolatot. Ágh Péter köszönetet mondott azoknak helyieknek és vállalkozóknak is, akik anyagi forrásokkal, társadalmi munkában segítették a faluház megújulását. Szász Tibor vállalkozó például a teljes külső falfestést vállalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!