Hírek

2012.01.22. 09:28

Feketézők nyomában: súlyos problémák a bérezésnél, a munkaidőnél

A súlyos munkaügyi jogsértések legtöbbje a munkaidővel és a pihenőidővel, a munkabérrel és nem meglepő módon a feketefoglalkoztatással kapcsolatos.

Kiss Tamás

A lapunkhoz érkező panaszokból kitűnik, hogy a megyében több cégnél, vállalkozásnál is megszegik a foglalkoztatás szabályait. A munkavállalók számára viszont jó hír, hogy Kard Enikő igazgató elmondása szerint a Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve az idei évben is folyamatosan kontrollálja a vonatkozó szabályok betartását. 

A Munkaügyi Felügyelőség felügyelői tavaly 905 munkáltatónál jártak, s mint megtudtuk, az ellenőrzések jó egyharmada bejelentésre indult. Munkájuk során a felügyelők 558 helyen, 5772 dolgozót érintően találtak valamilyen szabálytalanságot, s ugyancsak beszédes adat, hogy a súlyos jogsértéssel érintett munkavállalók aránya 92 százalékra rúgott.

E jogsértések legtöbbje a munkaidővel és a pihenőidővel, a munkabérrel és nem meglepő módon a feketefoglalkoztatással volt kapcsolatos. (Tavaly 751 feketemunkást találtak a felügyelők.) Arányaiban a legtöbb szabálytalanságot a nyomozás-biztonsági ágazatban és a kereskedelem területén fedték fel, összesen 70 millió 780 ezer forint bírságot és 5 millió 160 ezer forint eljárási bírságot szabtak ki.

Ezek után pedig arról, hogy a munkaügyi ellenőrzések immár arra is kiterjednek, hogy a munkaadók végrehajtják-e a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges kormányrendeletben meghatározott elvárt mértékű munkabéremelést. Ha ennek ellenkezőjét találják, akkor a felügyelők úgynevezett megállapító határozatot hoznak, amelynek jogkövetkezményeként a munkáltató két évig nem vehet részt a közbeszerzéseken. 

Kard Enikőtől megtudtuk, a megállapításra nem kerül sor, ha a munkáltató az érintett munkavállalók legalább kétharmadánál az ellenőrzés megkezdéséig megtette az elvárt mértékű béremelést.

A változásokról szólva az igazgatónő arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személyt érnek feketemunkán, akkor az eljárás nyomán az illető elesik a juttatásától.

Végül pedig egy másik szigorításról, ami ezentúl a kis- és középvállalkozásokat is sújtja. Nevezetesen arról, hogy a legújabb szabályozás szerint munkaügyi bírság kiszabása nem mellőzhető, ha a foglalkoztató nem tesz eleget a hagyományos vagy egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési kötelezettségének. (Vagyis: visszatért a régi rend, a feketemunkánál senki számára nincs pardon!)

A fentiek mellett a jogszabályban vagy kollektív szerződésben megállapított munkabér összegére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezéseket is csak munkaügyi bírság ellenében lehet megsérteni, azonban, ha a felügyelő által kiszabott határidő alatt a munkaadó eleget tesz az előírásoknak, a bírság kiszabása alól mentesülhet.

A munkáltató tehát jól teszi, ha pontosan betartja a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó előírásokat! A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény legutóbbi változása nyomán a munkaügyi ellenőrzés ezentúl nem terjed már ki az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos jogok, valamint a szakszervezeti jogok vizsgálatára. A korábbi szabályozással ellentétben a továbbiakban immár szabálysértési eljárást sem folytathat már le a Munkaügyi Felügyelőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!