Hírek

2009.09.30. 02:23

Felavatták a Kazinczy emlékhelyet

Telekes - A hétvégén ünnepélyesen felavatták azt a Kazinczy-emlékhelyet, melyet a nyelvújító halálának évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi ifjúsági vetélkedőn nyert el a hegyháti kistelepülés csapata.

Vojnovics Viktória

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében Kazinczyt méltatta, akinek kapcsán örök eszmeként említhetjük a magyar nyelvet, s megőrzésének fontosságát. Hangsúlyozta: kevés nép mondhatja el magáról, hogy el tudja olvasni, és értelmezni tudja a közel ezer esztendeje született írásos emlékeit. Ahhoz, hogy ez a nyelv évszázadokon keresztül megmaradt, olyan jeles történelmi személyiségek is kellettek, mint Kazinczy Ferenc.

Ezt követően Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke a történelmi vetélkedő legmeghatóbb pillanatait idézte fel, hangsúlyozta: a fiataloknak köszönhetően egy évig a hegyháti településen őrzik a Magyar Történelmi Emlékévek vándorserlegét, s visszavárják a helybélieket a jövő évi történelmi táborba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!