Hírek

2013.11.28. 12:27

Felkészültek a tél veszélyeire

Megyei körkép – A téli közlekedés számos veszélyforrást rejt magában. A katasztrófavédelem ellenőrizte, hogy a közútkezelő, illetve a közterület-fenntartók felkészültek-e a télre.

Bajdó Bettina

A közúti közlekedés jellemző téli veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a szűk látótávolság, valamint a kényszermegállások. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság oktatócsomagjában lévő statisztikái szerint évente átlagosan 50-60 olyan nap van, amikor a települések közútjaira hullott hó eltávolításáról, az utak síkosság-, és csúszásmentesítéséről gondoskodni kell. A munkát az adott út kezelője végzi, módszereik között a felületérdesítés és az olvasztásos eljárás egyaránt szerepel.

November 27-én a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindhárom kirendeltsége rendkívüli ellenőrzést tartott a közútkezelőknél és a közterület-fenntartóknál, mely során azt vizsgálták, hogy felkészítették-e technikai eszközeiket a téli időjárásra, illetve a téli feladatok végrehajtására – tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Hozzátette: a szombathelyi, a sárvári és a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség összesen öt helyszínen, a Magyar Közút Zrt. négy üzemmérnökségén, valamint a Szova Zrt.-nél ellenőrizték a rendelkezésre álló technikai eszközöket, valamint azok téli időjárásnak megfelelő felkészítettségét.

A közútkezelőnél is megtartották már a téli gépszemléket, és felkészítették a járműveiket (Fotó: Horváth Csaba)

A vizsgálat során megállapították, hogy mind a közútkezelő, mind pedig a szombathelyi közterület-fenntartó megfelelő számú technikai eszközzel, illetve elegendő mennyiségű útszóró sóval, érdesítő anyaggal, kőzúzalékkal felkészült a rendkívüli téli időjárásra.

A Magyar Közút Zrt. huszonhat saját ekével, sószóróval, ötvenkét hómaróval, illetve mintegy százhúsz szerződéssel lehívható munkagéppel készült a télre. Rendelkezésükre áll továbbá ötven kilométer hófogó, és közel hatezer tonna só. A közútkezelő Vas megyei szervezeténél november elején már megtartották téli gépszemléiket, és felkészítették járműveiket. Ez idáig két nagy teljesítményű traktor érkezett a megyébe, amelyek gyorsak, így hatékonyan végzik a hóeltakarítási munkákat, és további hat várható a tél folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!