Hírek

2015.01.15. 15:21

Félreértés a Savaria iskolában: a tanár célja az volt, hogy a diák ne kapjon rossz jegyet (tanulók levelével frissítve)

Szombathely – Az egykori tanítványok védik volt Savaria iskolai tanárukat, miután nyilvánosságra került egy tanórán készített, félreértésre okot adó videó. Ebből a felvételből az a történet látszik kikerekedni, mintha pénzért lehetett volna egyest kiváltani.

Tímár Gergely

"Ez egy baromság, a tanár úr nem olyan, mint amilyennek a "kedves " diákok beállítják, nem vagyunk gazdagok, sőt kifejezetten csórók vagyunk, de mindig kiállt a fiam mellett. Ott tanult, osztályfőnöke volt, 6 évig tanította, ha ilyen lett volna, arról biztos, tudtam volna! Ez hülyeség!" - írta egy szülő a vasnepe.hu facebook-oldalán olvasható kommentek között, ahol nagyon különböző véleményeket írtak cikkünkhöz az olvasók. Van, aki így vélekedik: "Béremelés!!! örökre eltiltani a tanítástól!", egy másik hozzászóló viszont erre válaszolva úgy véli: "Ennek a tanárnak köszönheti több száz diák, hogy van végzettsége, nemhogy eltiltani! Azt a barmot kirúgni az iskolából, aki videózott órán!" Egy kommentelő azt követeli: fedje fel a kilétét, aki videózott, vagyis vállalja a felelősséget: "Szánalmas, más jelzővel nem illetlek, hogy sunyi módon videózol! Vállald fel magad!"

Ehhez kapcsolódóan egy olvasó úgy fogalmaz: "Sajnos, ha valaki tönkre akar tenni valakit, az nem ismer sem Istent, sem embert! Ez egy következmények nélküli ország! Kölcsönkenyér visszajár! Kívánom, hogy triplán!"

Egy másik kommentelő azt írja: "Valaki menni fog vagy "repülni" ... a KLIK-et ismerve tisztázódni fog az "ügy", vagyis amit csináltak belőle.... Sajnos az a "gyermek", aki ezt feltette "viccbü' " a netre, nem gondolta végig a cselekedetét.... Javasolom neki, hogy inkább tanuljon, ha nem jók a jegyei, mert aki másnak vermet ás..."

Van, aki megértette a tanár osztálypénzszedési módszerét, ami a videófelvételen félreérthető, ezért ezt írja: "Úgy látom, ebben a szerencsétlen országba már humorizálni se lehet." Ugyanitt azt írja valaki: "Végülis az egészségügyben is van hálapénz....nem is értem, miért botrány?"

Az egykori tanítványok nagyon védik a tanárukat. Ezekből idézünk:

- Volt savariás diákként én is csak jót mondhatok a tanár úrról! Rengeteg segítséget kaptam tőle, nélküle nem biztos, hogy a bizonyítvány most a kezemben lenne, és nem tartok ott, ahol most vagyok. Aki megcsinálta az általa kiadott feladatokat, azt bőségesen megjutalmazta!!! Ha valaki odament hozzá egy személyes problémával, segített neki, ahogy tudott. Bármikor lehetett rá számítani, és soha nem a saját zsebébe gyűjtött pénzt!

- A videón látottak egy külső embernek úgy tűnhetnek, ahogy az a cikkben is olvasható: pénzzel előnyt lehet szerezni! Két évig voltam diákja a tanár úrnak, soha nem fordult elő, hogy tényleg pénzzel kiváltságot lehetett volna szerezni! Igen, sajátos humorral és sajátos motivációval ösztönözte a diákokat az osztálypénz befizetésére, de ez nem bűn! A videón látottak és hallottak 99 százalékát csak poénként kell értelmezni, mögöttes tartalom nélkül! Egyedi sajátos humora az iskola hírnevét öregbíti! Rengeteg diák sokat köszönhet neki! Üdvözlettel egy volt tanulója, aki soha nem fizetett, és mégsem bukott meg!

- A kezei alatt 4 évig eltöltött idő alatt semmiféle negatívumot nem tudok felróni a tanár úrra, és gyanítom, hogy más sem, aki elvégezte a képzést. Egyedi stílusa és tanítási módszerei vannak, ami a tanárok többségéből hiányzik. A videó komolytalan, úgy ahogy van!

- Osztályfőnököm volt a tanár úr. Valóban voltak egyedi megoldásai az ösztönzésre (házi feladat, osztálypénz), s sajátos humorérzéke, de nálunk soha nem lehetett jegyeket venni. Nem is volt rá szükség, mert plusz feladatokkal, beadandókkal a legszerencsétlenebb is átküzdhette magát, ha teljesíteni akart. 

A videó félreérthető lehet, főképp olyanok számára, akiket nem tanított, de rosszindulatú lejáratásnak tartom. A diáknak pedig, aki készítette és közzétette a felvételt, külön gratulálni tudok...

- Engem 4 évig tanított! Imádtam az óráit, és tényleg kívülállóként nem úgy jön le ez a szituáció, ahogy van... Sajátos stílusa félreérthető. A videót készítő egy olyan diák lehet, aki nem kedvelte a tanár urat, és pont egy ilyen momentumot vett fel, amivel ilyen helyzetbe hozhatja. Nálunk is voltak szigorúbb feladatok (füzetmásolás, térképrajzolás A/0 lapra), de megtanultuk!!! Az órái élvezetesek voltak, humorosak!

 

 

A Savaria Szakképző Iskola egyik osztály levelet küldött szerkesztőségünkbe, amit szó szerint közlünk:

"Az egész osztály nevében írom ezt a levelet, mivel mind beleegyeztek ebbe, és kezdeményeztek is, amiben szeretnénk tisztázni az osztályfőnökünket. Már második éve tanít minket, és eléggé felháborító számunkra, hogy egy teljesen összevágott videóból ítélkeznek felette, amiből a lényeg igazából nem is derül ki, és egy idegennek teljesen negatív véleménye lehet róla. Ez a kisebbik baj, de ezzel már besározzák a tanár, de még az egész iskola hírnevét is. Pedig aki idejár, és őt tanítja a Tanár Úr, nyugodtan megmondhatja hogy ő ilyen ember, sajátos humorral, és ez másnak teljesen félreértelmezhető lehet. Az egész osztályunk (13.F mellett is!) a bizonyíték arra, hogy ez csak poén, és lehetőség arra, hogy elkerüljük a rossz jegyet a lustaságunk miatt. Ő így motiválja a diákokat, ami helyén is van. Nálunk havi szinten fizetni kell az osztálypénzt, de az, hogy előlegben befizessünk egy másik hónapot is, az csak arra szolgál, hogy legyen lehetőségünk bepótolni elmaradt házikat. A matricákról annyit, hogy ezzel is lehetett haladékot kapni, nem volt kötelező osztálypénzzel fizetni ilyen esetekben. Az a feltételezés, amiről mindenki, akinek fogalma nincs a dologról, és arról beszél, hogy zsebre rakja mindet, az teljesen alaptalan. Igazából, még jó is előre befizetni az éves osztálypénzt, mivel tavaly márciusban abból mi Horvátországba utaztunk, az idei összegből pedig Velencébe készülünk áprilisban. Sokadik éve tanít már itt, és nemigazán van más tanár aki bevállalná, hogy akár egy ekkora osztályt elvigyen ilyen kirándulásokra. Jelenlegi diákok, és volt diákok is mind állítják, hogy remek, okos, igazságos tanár, sajátos humorral, és sokan köszönhetik nekik hogy a bizonyítványuk a kezükben lehet. Minket két éve tanít, heti 3 órában, és semmi probléma nincs vele, nagyon jó tanár, és nagyon jó órákat tart. Az érdekes humorával egy unalmas órát is teljesen fel tud dobni. Mi mind mellette állunk, élő bizonyítékként, habár még nem vagyunk felnőttek, de tudjuk hogy igazságtalanul vádolták meg, és ezt minél hamarabb meg kell oldani, mivel az állása is a tét. Az a sok ember pedig, aki szidja, annak meg annyit üzenünk, hogy szeretnék, ha ilyen tanáruk lenne.. Tudjuk azt is, hogy a videón teljesen látható az arc, amit nem takartak ki, és rengeteg oldalon láttuk, hogy a név is fel van tüntetve, amiből még nagyobb bajt lehetne kavarni, de nekünk csak az a célunk, hogy miután végeztek az üggyel, mossák tisztára az iskola és a tanárunk nevét, mivel nem érdemelte ő ezt meg, sem az iskola, hogy ilyen napokat éljen. Rengeteg helyen olvastuk a negatív véleményeket más iskolákból, és szülőktől, akik még nem tudják az igazságot, szóval szeretnénk elérni, hogy mindenki tudjon arról, hogy ez egy félreértés volt, és ez nem egy csaló iskola, mivel ide remek tanárok járnak, és büszkék vagyunk arra, hogy itt tanulhatunk.

SAVARIA/10.C"

 

Előzmények, és az iskolában készült videó itt:

Botrány az iskolában: pénzzel kiváltható az egyes?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!