Hírek

2014.10.21. 12:49

Féltik a szülők gyerekeiket Szentgotthárdon (folyamatosan frissítve)

Aggódva vitték a szülők gyermekeiket kedden reggel óvodába. Úgy tudjuk, voltak, akik inkább otthon fogták a kicsiket, ugyanis hétfőn délután hivatalosan is megerősítették, hogy járványos agyhártyagyulladásban halt meg egy szentgotthárdi kisóvodás.

Peltzer Géza

Szentgotthárdon azt beszélik, hogy a kislány pénteken még együtt játszott társaival az óvodában, majd másnap reggel rosszul lett, hirtelen felszökött a láza. A szülők hiába vitték orvoshoz, már nem tudták megmenteni. A kislány a Játékvár Óvodába járt, ahol senki nem beszél szívesen a történtekről. Egy nevét és arcát nem vállaló szülő elmondta, hogy aggódnak és pánikhangulat alakult ki a hír hallatán, mivel fertőző betegségről van szó.

Egy másik anyukától megtudtuk, hogy az agyhártyagyulladás megelőzésére való antibiotikumot a csoporttársak megkapták. Azonban felmerült sokakban a kérdés, hogy a közvetlen környezet és a családtagok miért nem részesülnek kezelésben. Számukra az a hivatalos közlemény adhat megnyugvást, amiben azt írják, hogy mindenkit, aki a gyermekkel kapcsolatba került, rövid időn belül meg fognak keresni. Persze jobb félni, mint megijedni.

Az intézményben van olyan csoport, ami lapunk tudomása szerint teljes létszámmal működik, de láttunk igencsak megfogyatkozott gyerekekkel sétáló óvónőket is.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta, hogy mindenben a hatóságok rendelkezésére állnak. Az ÁNTSZ azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, a gyerekek már szedik az antibiotikumot, nehogy járvány alakuljon ki.

Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos elmondta, hogy kedd délelőtt hozzá is érkezett Szentgotthárdról aggódva egy szülő. Az anyuka, akinek kislánya abba a csoportba jár, ahol a tragédia történt már elkezdte szedni a gyógyszert. A szakember szerint ez a helyes út, mert az egyetlen megoldás az antibiotikumos kezelés. A kúra mellett azonban fontos a megfigyelés is.

Dr. Oroszlán György, a szombathelyi Markusovszky kórház gyerekosztályának főorvosa elmondta: a fertőző agyhártyagyulladás okozója, a Neisseria nevű baktérium minden huszadik ember orrában, garatüregében megtalálható, de az esetek nagy részében nem okoz betegséget. Ha a baktérium mégis betegséget okoz, az lehet egészen könnyű lefolyású - például légúti hurut - de  vérmérgezés, véralvadási zavar is vagy akár súlyos tünetekkel, esetleg halállal végződő betegség is, mint az agyhártyagyulladás. Hogy kinél mekkora betegséget okoz a Neisseria, nem lehet előre kiszámítani, sok függ magától a szervezettől. A baktérium nemcsak  gyerekeket támad, súlyos betegséget bármely életkorban okozhat, mondta a szakember. Hozzátette: van védőoltás, amely a baktérium több törzse ellen védelmet nyújt,  ezért ezt ő is mindig ajánlja  a szülőknek. A betegség cseppfertőzés útján terjed, így elsősorban közösségekben.

Dr. Stánitz Évát, a megyei tisztifőorvost is kérdeztük

A szombaton elhunyt kislánnyal közvetlen kapcsolatban állók hétfőn megkapták a szükséges megelőző kezeléseket, a járványveszély elkerülése érdekében pedig az óvoda egész környezetét fertőtlenítették.

A szentgotthárdi óvodai közösség szombaton elveszítette egy tagját fertőző agyhártyagyulladás következtében. Ez a fertőzés ragályos betegség és nem is példa nélküli. Minden évben körülbelül 8-9 hat éven aluli gyermek hal meg országszerte az agyhártyagyulladás azonos típusában. Vas megyében 2011-ben, valamint 2012-ben történt utoljára hasonló halálos megbetegedés, további nyolc esetben pedig kigyógyultak a fertőzésből.

Dr. Stánitz Éva. Fotó: Unger Tamás

Szeretném leszögezni, hogy nincs járványveszély sem Szentgotthárdon, sem Vas megyében. Mindent elkövettünk azért, hogy ne legyen járvány. Egy eljárási rend szerint végezzük ilyenkor a megelőző intézkedéseket abban a közösségben, ahová a gyermek járt, valamint kortól függetlenül a közvetlen családtagok körében. Amint értesültünk erről az esetről, a munkatársaim a helyszínen elvégezték a környezettanulmányokat és felmérték, hogy hány gyermek állhatott közvetlen kapcsolatban az elhunyttal. Valamennyien megelőző antibiotikumos kezelést kaptak Szentgotthárdon. Biztosan kizárni nem tudjuk azt, hogy más nem fertőződött meg, de állíthatom, hogy mindent elkövettünk annak érdekében, hogy ne legyen további megbetegedés. A környezet fertőtlenítését is elrendeltük a szokásosnál is körültekintőbben és erősebb szerekkel – mondta el dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

A szülői tájékoztatást a hétfői nap során megtartották az esettel kapcsolatban. Azok, akiknek gyermeke szintén a 230 fős óvodába járt, de nem került közvetlen közelbe a kislánnyal, írásbeli tájékoztatót kaptak. A megelőző kezeléseket több mint száz embernél végezték el, de ez a szám még tovább növekedhet. Az óvodába járó gyermekeken kívül az ellátó személyzetet és családtagokat is kezeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!