Hírek

2016.10.11. 19:00

Felújítják a körmendi Vadászlakot - a Batthyány-örökség rendbetétele még évekig el fog tartani

Elkezdődött a Vadászlak felújítása. Stílszerűen a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület köszöntő kürtszava fogadta a körmendi Batthyány Örökségközpontban összegyűlteket kedden.

Markó Petra

A Batthyány-kastély felújításának egy közbenső állomását ünnepelték a résztvevők ezen a napon. Három évvel ezelőtt helyezték el az akkori színház aulában azt az időkapszulát, amely a kastélyegyüttes és a park rekonstrukciójának első lépését jelképezte.

Körmend és a térség turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza ez a komplexum a hozzá kapcsolódó közel negyven hektáros kerttel, amelyet országosan is a legjelentősebb műemlékek közé lehet sorolni.

Fotó: Szendi Péter

Éppen ezért a helyi önkormányzat folyamatosan lépéseket tett és tesz azért, hogy az épületegyüttest be lehessen lakni - emelte ki Bebes István, Körmend polgármestere. - Tettünk lépéseket a kulturális terület fejlesztésére, a múzeumi feladatok megkönnyítésére, valamint a kastélypark megújítására. Mindehhez hozzátartozik a Vadászlak, amelynek az elmúlt évtizedekben hányattatott sorsa volt. Köszönhetően a Norvég Alap mintegy 155 millió forintos támogatásának és az önkormányzat 7,7 millió forintos önerejének azonban tartalmilag és küllemében is átalakul.

 


Fotó: Szendi Péter

Kicserélik a nyílászárókat, a tetőt, a külső homlokzatot felújítják, és belső, funkcionális tereket alakítanak ki. A rekonstrukció után kulturális térként és természettudományi ismereteket is közvetítő állandó, valamint időszaki kiállítások helyszíne lesz.

Virágh Zsolt miniszteri biztos előrevetítette a további lehetőségeket. Az ekkora volumenű beruházások mindig több ütemből szoktak állni. Példaként említette a keszthelyi és gödöllői kastélyt, ahol szintén több szakaszból állt a kastélyrekonstrukció. - Így lesz ez Körmenden is, ahol a harmadik ütemben szépülhet meg a főépület.

Fotó: Szendi Péter

Egy sikeres uniós pályázat esetén ugyanis 1,5 milliárd forintból újulhat meg a tető, a szigetelés, korszerűsítenék a fűtést, kicserélnék itt is a nyílászárókat és a múzeum területén is további belső fejlesztések, turisztikai attrakciók valósulhatnának meg.

Később egy további kormányhatározat-tervezet elfogadása után 1,35 milliárd forint érkezhet Körmendre, amelyből teljesen új külsőt kaphatna az épület, valamint a Keleti-Tisztilak, a Dísz-udvar és a kastély mögött a Narancsházak felé húzódó parkrész felújítása is megvalósulhat.

Fotó: Szendi Péter

A Vadászlakban a tervek szerint 2017 tavaszán végeznének a munkálatokkal, a további fejlesztésekre pedig az utána következő három évben kerülhet sor. Korábban beszámoltunk arról, hogy végső fázisába érkezett a színházterem felújítása is, hamarosan átadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!