Hírek

2006.06.02. 22:00

Felújították a síremléket

<b>Az õrségiek híven õrzik Gellért Károlyné, Szikszay Edit emlékét</b>

Mórocz Zsolt

Szikszay Edit neve nem ismeretlen azoknak, akik az rségbe látogatnak helytörténeti gyûjteményét immár méltó helyen, az õriszentpéteri múzeumban mutatják be. Azokat a darabokat pedig, amelyeket nem állítottak ki, a körmendi Rába Helytörténeti Múzeumban õrzik. Szikszay Edit tõsgyökeres õrségi családból származott, szülei is pedagógusok voltak. Kõszegen végzett líceumot, Pápán tanítóképzõt, Pécsett tanárképzõ fõiskolát. Pályáját a nagyrákosi és az õriszentpéteri iskolában kezdte. A fiatal, csinos, több nyelven beszélõ nõt 1948-ban a Gulagra vitték. 1956-tól riszentpéteren tanított. Nevéhez fûzõdik az ottani honismereti szakkör megszervezése és vezetése. 1960-72 között 700 néprajzi tárgyat gyûjtött riszentpéteren, Szalafõn és környékén. Az 1964-65-ös években mintegy 15 témában gyûjtött adatokat és végzett levéltári kutatásokat.
Gellért Károlyné, Szikszay Edit 1997-ben hunyt el, az õriszentpéteri városszeri temetõben nyugszik. Az idõ sokat fogott a síron, s quotattól féltünk, leomlikquot - mondta Lõrinczné Dolgos Ilona, aki az rség-Vendvidék Natúrpark Egyesület égisze alatt megkezdte az elõkészítést.
- Az ötlet Szikszay Edit egykori kollégájától, Horváth Arankától származik - mondta riszentpéter volt polgármester asszonya -, egy beszélgetésünk alkalmával határoztuk el, hogy megmentjük az rség híres szülöttének síremlékét. A natúrpark egyesület törekvéseit a Vas Megyei Közgyûlés 100 ezer forinttal támogatta. Ugyanennyi értékû munkával támogatta a szentgotthárdi Kollár Csaba kõfaragó is, aki a síremléket rendbehozta. A 350 ezer forintos beruházás többi részét a helyi önkormányzat támogatásából és az itt élõk adományaiból finanszíroztuk.
A felújított síremléket vasárnap 17 órakor mutatják be, Szikszay Editre is emlékezõ ünnepség keretében. Fotó VN archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!