Hírek

2013.03.05. 11:14

Figyel az adóhatóság

Az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult megállapítással, azaz az adóhiány feltárásával.

Kiss Tamás

Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek. A bírságok sem maradtak el. A feketelista.hu összegezte azoknak a cégeknek listáját, amelyek adóhiánya a 2012. évben meghaladta a 100 millió forintot.

Az összegzésből kiderül, hogy 57 százalékuk budapesti székhelyű, amit a főváros nagyobb gazdasági súlya magyaráz. A nagyvárosok legfeljebb néhány vállalkozással szerepelnek, kivéve Kecskemétet, ahonnan öt cég is bekerült a toplistára. A feketelista.hu tájékoztatása szerint Vas megyéből egyetlen vállalkozás, a Kör-Naty Ingatlaforgalmazó Kft. neve került fel a 2012-ben közzétett, 100 millió forint feletti adóhiánnyal érintett cégek listájára.

Visszatérve a százas toplistához, nos az ezen szereplő vállalkozások 96 százaléka korlátolt felelősségű társaság, mindössze egyetlen részvénytársaság és három betéti társaság található közöttük. Az adóhatóság tájékoztatása szerint az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult megállapítással, azaz az adóhiány feltárásával.

A trend teljesen egyértelmű, a hazai adóhatóság egyre inkább beveti az adóvégrehajtás eszközét. Grafika: Kelemen Attila

Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek, tudósít a feketelista.hu portál. Ez a durva arány döntően azzal magyarázható, hogy lényegesen nőtt a kiválasztás hatékonysága. Korábban egy program véletlenszerűen választotta ki a revízió alá vont cégneveket.

Most az ellenőrök előzetes kockázati elemzés alapján elsősorban ott jelennek meg, ahol számítani lehet a szabálytalanságra, a csalásra. Esetenként egyes kötelezettségeket kiemelten kezelnek, például a nyugtaadást, a be nem jelentett alkalmazottakat vagy a megjelölt gazdasági tevékenység valódiságát. Minden évben meghatározzák azokat a szakmai területeket is, amelyeket kiemelten ellenőriznek. 2013-ban általában a nagykereskedelmet, a dísznövény-, vetőmag-, műtrágya-kiskereskedelmet, a munkaerő-piaci szolgáltatást, a biztonsági tevékenységet vizsgálják. (Ezekről a cégekről is kimerítő információk szerezhetők be a feketelista.hu-n, ahol az adóhivatal információival együtt összesen tizenegy állami hatóság cégeket érintő információi ismerhetők meg itt.)

Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője azt is közölte, hogy az adóhatóság egyre inkább az adóvégrehajtás eszközéhez nyúl, emiatt az elmúlt évben a megelőző esztendőhöz képest 13,8 százalékkal nagyobb összegű adótartozás beszedésére indult végrehajtás. A tavaly behajtott összeg 9,4 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi összeget, és 340,7 milliárd forintra rúgott.

A behajtási formákat tekintve: az inkasszók összege 15,3 százalékkal, a jövedelemletiltásoké 2,8 százalékkal, az ingó végrehajtásoké 4,9 százalékkal növekedett; ez utóbbi keretében 6,8 százalékkal nagyobb értékben foglaltak le járműveket. A feltárt adóhiányt adóbírsággal és késedelmi kamattal fejelik meg az ellenőrök. Így az adó befizetésén felül 50 százalék bírság terheli a mulasztót, sőt bizonyos esetekben például a könyvelés meghamisítása esetén a bírság az adóhiány akár 200 százaléka is lehet.

A késedelmi kamat pedig mindaddig, amíg az adóhátralékos ki nem egyenlíti tartozása összegét a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatának kétszerese. Nem olcsó játék tehát adóval hátralékba kerülni. Felvetődik a kérdés: mennyi idő alatt kell az adósnak a hátralékát kiegyenlítenie? Az adóhatóság szerint esedékességkor.

Az esedékesség pedig a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 nap. Ha az érintett nem nyújt be fellebbezést az elsőfokú határozat ellen, akkor a fellebbezési határidő lejártával (utólagos adómegállapítás esetén ez 30 nap), a másodfokú határozat pedig a közléssel (átvétellel) válik jogerőssé. Ezután még 15 nap áll rendelkezésre a határozatban megállapított adó, adóbírság, késedelmi pótlék befizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!