Hírek

2012.05.02. 15:03

Figyelik a munkaadók ki mit posztol, lájkol

A közösségi oldalakat többnyire saját véleményük, önkifejezésük megformálására használják a fiatalok. Ám a kontroll nélküli posztolással, illetve lájkolással akár maguk alatt is vághatják a fát: mire számíthatnak internetes jelenlétükkel az álláskeresők?

Kelemen Attila

Köztudott, hogy amióta léteznek nyilvános közösségi oldalak, azóta az életünk nyitott könyv, hiszen amit az ismerőseinkkel és barátainkkal megosztunk, az akár ország-világ előtt ismert lehet. Így nem csoda, hogy sokan azért nem mernek aktívan jelen lenni az interneten, mivel nem szeretnék, hogy idegenek az ő fotóival, adataival, esetleg elérhetőségeivel éljenek vissza.

Mindemellett az elmúlt években számtalan elméletet hallhattunk már arról, hogy hogyan és miért figyelik meg a közösségi oldalakat, valamint a regisztrált tagok profiljait a titkosszolgálatok. Tény, hogy nemzetbiztonsági és bűnüldözési szinten állandóan figyelemmel kísérik az ismerkedős oldalakat, ám léteznek  olyan cégek is, akikről a legkevésbbé feltételeznénk ugyanezt.

Nyugat-európai minta alapján manapság egyre több magyar cég állítja azt, hogy álláskeresés során megnézik a jelentkezők adatlapjait, illetve az  interneten hozzáférhető profiljait. Éppen ezért előfordult már, hogy valakit azért nem vettek fel egy állásra, mivel az interneten túl sokat mutatott meg önmagából. A munkaadók (akár fejvadász cégeken keresztül) sokszor azért pásztázzák végig a közösségi oldalakat, hogy eldöntsék: milyen az első benyomás az illetőről.

- A közösségi oldalakon található profilok átnézése, átvizsgálása régóta bevett gyakorlata már a hazai HR-eseknek és fejvadász cégeknek egyaránt - árulta el Kurdi Ferenc, az egyik munkaerő-közvetítő cég értékesítési vezetője, aki hozzátette, hogy a vállalati HR-eseknek csakúgy, mint a munkaerő-közvetítőknek az a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobbra növeljék a kiválasztott munkavállaló beválásának valószínűségét.

Sokan azt gondolják, hogy az önéletrajz és a motivációs levél az egyetlen információforrás, amit egy cég felé közvetítünk egy-egy jelentkezés során az állásinterjú előtt. Ez koránt sincs így.

- Jó önéletrajzot egyre többen tudnak már írni, az interjúkon is elég egyszerű normális képet mutatni magunkról, azonban a közösségi oldalakon gyakran elfeledkezünk arról, hogy ezt mások, más szemmel is nézhetik, nem csak a közeli ismerőseink, barátaink. A szakemberek egy ilyen adatlapprofil átvizsgálásakor figyelnek arra, hogy az ott található életrajzi adatok (iskolák, végzettség, munkahelyek) egyeznek-e az önéletrajzban leírtakkal, figyelik, hogy milyen képet fest magáról a jelentkező: vannak-e nem túl előnyös fotói (ittas állapotban, kompromittáló helyzetekben, hiányos öltözetben), vannak-e politikai tartalmú hozzászólásai, bármilyen egyéb szélsőséges megnyilvánulásai, vagy éppenséggel teljesen pozitív képet fest magáról - tudtuk meg a szakértőtől, aki munkatapasztalatai alapján ugyancsak érintett a témában:
 
- Nemrégiben épp Vas és Zala megyékbe kerestem értékesítő munkatársat. Teljesen természetes, hogy az önéletrajzok után én is végigböngésztem a jelentkezők iwiw és Facebook profiljait. Semmi különlegesen kirívót nem találtam, így ebben az esetben az innét származó információ nem játszott szerepet a kiválasztásban. Sok esetben láthatunk azonban olyan profilokat, melyek tulajdonosait a munkaadók nem biztos, hogy szívesen alkalmaznák.
 
Ezek alapján kíváncsiak voltunk, hogy milyen tanácsokat érdemes megfogadniuk azon álláskeresőknek, akik a közösségi oldalakon is rendszeresen vannak jelen.

- A normál profiljuk mellett hozzanak létre álnéven is egy profilt, és ha mindenképpen politikai tartalmú képeket, anyagokat, hozzászólásokat akarnak közzétenni, akkor itt tegyék meg! Választhatnak olyan beállítást is, hogy a profiljukat csak az ismerősei láthassák, talán ez a legbiztosabb védelem. Lehet a közeli barátokkal, haverokkal olyan zárt csoportot is létrehozni, melybe csak meghívás útján lehet bekerülni és betekinteni, és a nagyon humoros vagy enyhén erotikus tartalmú képeket, vicceket, hozzászólásokat itt érdemes megosztani a barátokkal, nem pedig a saját profilon. 

Nem árt arra is ügyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára: a fejvadász cégek a kozmetikázott  műprofilokat is ki tudják szűrni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!