Hírek

2014.07.18. 13:35

Komoly üzletnek számít a filmek illegális forgalmazása

Szombathely - Több száz milliós vagyoni kárt okozott a múlt héten elkapott illegális filmmegosztó társaság.

Vadas Lucia

Mintegy 3500 szerzői jog védelme alá tartozó filmet, zenei albumot és számítógépes programot tettek hozzáférhetővé az interneten illegálisan azok az elkövetők, akiket múlt héten lepleztek le a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói. A gyanú szerint egy huszonhét éves nő és társai magyar és külföldi internetes portálokra szerzői jogdíj megfizetése nélkül töltöttek fel és tettek hozzáférhetővé filmeket, zenei albumokat, számítógépes programokat.

Ezzel a forgalmazóknak, szerzőknek, alkotóknak becslés szerint több százmillió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak. Az ügyben a pénz-ügyi nyomozók a házkutatások során több mint 7000 gigabyte mennyiségben zároltak adatokat az elkövetők által bérelt szervereken. Az elkövetőknek szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett miatt felelnek majd a bíróság előtt, a büntetésük akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ahhoz, hogy valaki ilyen oldalt hozzon létre az interneten, komoly infrastruktúra szükséges – mondta el Várnai Zsolt, aki több legális weboldalt üzemeltet. A szerverpark kiépítése többmilliós, akár tízmilliós befektetést igényelhet, ehhez jönnek még a havi díjak, százezres nagyságrendben. A hatóságok jellemzően az olyan üzleti portálokat figyelik, ahol a felhasználók pénzért, emelt díjas SMS-ért tölthetnek le filmeket.

Mindez nem összekeverendő a torrentezéssel, amelynek lényege, hogy egy központon keresztül az arra kapcsolódott gépek bizonyos állományait böngészhetjük, és az ott elhelyezett anyagokból tölthetünk le a saját gépünkre. Maga a letöltendő anyag nem a központi gépen van, vagyis a torrent-oldalak nem tárolnak illegális tartalmakat, csak az azokhoz vezető információkat adják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!