Hírek

2016.05.21. 18:24

Fogathajtó verseny - felborult a szekér!

Szombathely – A vasi „suttogó” is megmutatta tudását a Nemzetközi Fogathajtó Fesztiválon a falumúzeumban. A Szent Márton Kupáért versengtek a profik, a kísérőprogramok pedig a legkisebbeknek is kínáltak valami nyalánkságot.

Simán Klára

- A Szent Márton-emlékév jegyében törekszünk arra, hogy minél több programot szervezzünk a híres szent szülővárosába, és az ő nevében megmozgatni minél nagyobb tömegeket: a Nemzeti Fogathajtó Fesztivál kétfordulós akadályhajtás, egyszeri összevetéssel a Szent Márton Kupáért – mondta el a főszervező ŐrvidékHáz igazgatója, Farkas Csaba. Kérdésünkre hozzátette, hogy igyekeztek helyi értékeket behozni a Vasi Skanzenbe, így nemcsak a finomságokat és kézműves termékeket, illetve kísérőprogramként a bikarodeót, pónikörhintát és egyéb lovas gyermekprogramokat, hanem a komoly szakértelmet, hozzáértést is.

Fotó: Unger Tamás

- Megmutatta tudását a „suttogó”, vagyis az úgynevezett szabadidomításban jeleskedő vasi Bakonyi Dorottya, aki szinte láthatatlan jelekkel, a lovak kommunikációját használva éreztette meg velünk a lovak igazi természetét, csodálatos és ösztönös tudását – mondta az igazgató, aki a szőnyi hölgy, Hamza Viktória műsoráról is kiemelten nyilatkozott. Hamza Viktória azt vallja, hogy a lovak képesek nevelni az embert – és ahogy szombaton láttuk, lenyűgözni is: a kétfordulós vágtát a kápolna melletti dombról rengetegen figyelték, nemcsak családok, de kisgyermekek is lélegzetvisszafojtva bámulták a ló és az ember együttműködését.

Ezt követte Marton Ágoston lovasíjász harcművészeti bemutatója, majd barokk kocsik felvonulása huszárok felvezetésével, fúvósok kíséretében. A római harci kocsik bevonulása, akadályversenye és körversenye zárta a napot, méghozzá nem is akárhogyan: felborult egy szekér, a közönség soraiban szinte kézzel fogható riadalmat okozva – ez kaszkadőrök showja volt, csakúgy, mint a lángoló, tüzes szekér

A Nemzetközi Fogathajtó Versenyen a Szent Márton Kupát a gencsapáti Geröly Tibor nyerte el. A skanzenbe szombaton a belépés díjmentes volt, köszönhetően az ŐrvidékHáz önkormányzattól kapott programtámogatásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!