Hírek

2012.09.01. 06:16

Földesi János népzenészt kitüntették a Boglyáért

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Földesi János népzenész, a Boglya Népzenei Együttes alapító tagja, a Paragvári utcai iskola, a Bartók Béla Zeneiskola és a Művészeti Szakközépiskola tanára.

Merklin Tímea

A magas rangú elismerést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke személyesen adta át Budapesten, a Hagyományok Háza dísztermében ezzel az indoklással: a magyar népzene hagyományainak megőrzése, a Nyugat-Dunántúl vidékén élők kulturális életminőségének javítása érdekében hosszú időn át végzett munkájáért.

 - Ez egy misztikus év, most töltöttem be az 50. évemet. A kitüntetés levele augusztus 8-án kelt, ezen a napon született a lányom. 1962. 06. 10-én születtem, ha ezeket összeadjuk, az is nyolc. 1988-ban nősültem, a feleségem, Rózsa kedvenc száma is a nyolcas - kommentálja Földesi János a díjat. - Halmos Béla, aki szintén nagyon hisz a számok misztikájában, most kapott Népművészet Mestere címet. Úgyhogy most már megteszem a nyolcast a lottón. Persze, csak viccelek. Matematika szakos tanár is vagyok, tudom, mekkora a nyerési esély.

Földesi János jókedvűen tréfálkozik, mint mindig, azt viszont nem viccből mondja, hogy valószínűleg a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt ajánlotta őt erre az elismerésre, mert ő jól ismeri a boglyás és a népzeneoktatói tevékenységének egy részét. A jó évtizede működő vasvári Kármentő zenekarban bőgős az államtitkár, ma is hazajár, zenél is az együttesben.

- Ő az én tanítványom volt, a fia, Németh Bence hegedűs, pedig a feleségemé - meséli Földesi János büszkén, majd hozzáteszi: -  És hogy kerekedjen a történet, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel anno együtt szedtünk földmintát Hortobágyon, amikor odajártunk dr. Tóth Albert biológus táboraiba. Karcagon születtem, Kisújszálláson végeztem a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, amint Fazekas Sándor miniszter is. A kör ott zárul be végleg, hogy Áder János írta alá a kitüntetésemet, akinek mindkét lánya táncolt abban a csornai néptáncegyüttesben, amit a Boglyával tíz évig kísértünk. Tehát ő is ismerte a munkánk egy szeletét.

Földesi János kiemeli: mindent Rózsának, a feleségének köszönhet és a Boglya egykori, valamint mai tagjainak. Rózsáé a szakmai döntés, a pontot ő teszi a mondat végére, hogy egy szám mehet-e műsorba vagy nem. János dolga  a bőgőzés mellett  a szervezés, az együttes menedzselése.

Hajlamos vagyok túlvállalni magamat, de Rózsa  behúzza a féket. A zenekar is úgy működik, mint egy jó házasság, és az is.  Hiába lenne Rózsa áldott tehetsége, ha nem lenne, aki színpadra emeli, és hiába lenne az én szervező készségem, ha nem volna egy nő, a kitűnő prímás, aki az országban is élenjáró. A munkánk összeforr, zenélünk, amíg élünk, amíg bírjuk, amíg egészségünk engedi. Néha az izmok tiltakoznak, de a szívünk még visz előre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!