Hírek

2013.10.10. 18:56

Fontos a táplálkozás - Hatos Gábor az akaraterőről, felkészüléséről

Szombathely - A londoni ötkarikás játékokon ötödik helyezést szerzett a birkózó Hatos Gábor, ám úgy fest, hamarosan érmes lesz. (Üzbég legyőzőjének szervezetében ugyanis doppingszert találtak.) Az olimpiai felkészülés fontos része volt a megfelelő táplálkozás. Erre nagy hangsúlyt fektetett a Szombathelyen élő, vépi gyökerekkel rendelkező sportoló.

Simon Erzsébet

A 74 kilogrammos szabadfogású kategóriában lépett színre a londoni ötkarikás versenyen a szombathelyi Haladás birkózója, Hatos Gábor. A vépi gyökerekkel rendelkező 29 éves fiatalember harmadik olimpiáján ötödik helyezést szerzett, ám a legyőzőjének szervezetében doppingszert találtak, s úgy fest, a bronz mégsem az üzbég versenyzőt illeti, hanem Hatos Gábort. Aki azt mondja, kilenc hónap kemény munkájának lenne meg így a még édesebb  gyümölcse. Apropó, gyümölcs! Ez is az egyik összetevője az étrendjének, amire nagyon oda kell figyelnie, hiszen a súlyának rendben kell lennie a versenyeken.

- Amikor versenyre készülök, már hetekkel korábban arra koncentrálok, hogy "hozzam" a súlyomat a megadott napra - mondja Gábor. - A kemény munka mellett nagyon fontos ilyenkor a megfelelő étel és ital. Amikor edzőtáborban vagyok, könnyebb a dolgom, ott hatalmas a választék: zöldségfélék, gyümölcsök, csirkehús, hal, és különféle italok. Otthon  hajlamos vagyok elfeledkezni például a gyümölcsről és a zöldségről.

Gábor azt mondja, rengeteg akaraterőre van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a versenysúlyát. Mérlegelés előtt egy héttel hétfőn, kedden a húsok elmaradnak, a könnyebb ételeké  a főszerep: hal, zöldség, gyümölcs, s  fontos a folyadék nagyobb mennyiségben. Szerda, csütörtök körül már fáradtabb, de az edzések kemények, hiszen a fogyáshoz mozgás is kell. Pénteken már szinte mindent mellőzni kell,  és csupán fél liter folyadékot lehet fogyasztani. Másnap mérlegelés következik... Gábor azt mondja, a mérlegelés előtti éjszaka számára végeérhetetlennek tűnik mindig. Aztán kissé fellélegezhet, jöhet a napi 2-3 liter folyadék, hal, 2-3 szelet hús, fél kiló zöldség. Kétnaponta jutalomként némi édesség.

Rendkívül fontos a sportban a táplálkozás, ezért nagyon örült annak, hogy az olimpiai  felkészülése idején is támogatta élelmiszerrel egy szombathelyi cég. Tejet, húst, gyümölcsöt, s minden olyan terméket megkapott, amire sportolóként szüksége volt a szervezetének. Megyeri Attila ügyvezető fontosnak tartja, hogy vasi sportolókat támogassanak, köztük Gábort. Úgy véli, hogy a fehérjében gazdag, zsírban szegény élelmiszerek - baromfihúsok, tej, sajtok -, s a gyümölcsök  is hozzájárulnak a minél jobb sportteljesítmény eléréséhez.

A birkózás nem engedi a hosszas pihenőt, s persze a mértéktelen evést sem, mondja Hatos Gábor. Az olimpiát követő néhány heti pauza alatt azért a kedvenc ételei gyakrabban szerepeltek az étlapon. Tatárbifsztek, vadas, és persze a hatlapos, a zserbó. A süteményekkel vépi háziasszonyok lepték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!