Hírek

2014.04.27. 13:50

Francia fröccsöntés a vándorboton

Szombaton délután pihenőhelyet avattak a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalon, Újperint és Ják között, a Szent Márton-erdőben.

Ölbei Lívia

Szombaton délelőtt 11 óra előtt mintegy huszonöt-harmincan gyülekeznek a szombathelyi Szent Márton-plébánia előtt, Márton kútjának közelében, könnyű túrafelszerelésben. A német vendégeknél nordic walkingfelszerelés, Orbán Róbert – Szombathely élő emlékezete, sok más mellett a Márton-kultusz egyik alapítóatyja vagy apostola – kezében fából készült vándorbot, tetején „francia fröccsöntés" Márton figurája – a személyes ajándék Franciaországból való, a szombathelyi születésű tours-i püspök emlékezetére. Itt van Feiszt György is, aki nemrég éppen a Genius Savariensis Szabadegyetem előadójaként támasztotta alá szenvedélyes és meggyőző érvekkel, hogy Márton nem születhetett máshol, csakis Szombathelyen. (Pannonhalmán például a római kornak nyoma sincsen, ami a tárgyi emlékeket illeti. Márton pedig a rómaiság nélkül értelmezhetetlen.) A szombat délelőtti zarándokokat (akiket a múzeumbarát egylet szervezett össze) Aigner Géza plébános bocsátja útnak. Átvágnak a Fő téren, aztán irány a Kálvária – közben többen csatlakoznak hozzájuk –, hogy délután két órára biztosan odaérjenek az Újperint és Ják között fekvő Szent Márton-erdőbe, a pados-árnyas új pihenőhely avatására. (Aztán esetleg tovább, Jákra, a délutáni püspöki misére.)

Császár István Püspöki Helynök, Varga László erdészet, dr. Puskás Tivadar és Szommer Ildikó. Fotó: Horváth Csaba

A Szent Márton-pihenőhely avatóünnepségére a szombathelyi önkormányzat Szent Márton-programirodája és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi tanácsa invitálta a vendégeket. Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar polgármester, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nevében Varga László kapott szót, a pihenőhelyet – amely autóval is megközelíthető – Császár István püspöki helynök (Szombathelyi Egyházmegye) áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!