Hírek

2009.09.01. 02:27

Fröccsözve süllyed el a munkás-paraszt hajó

Kőszeg - A Vas Népe csaknem egy időben hozza le a megyés püspökkel és a munkásőrparancsnokkal készített interjút. Bejelentik, megszűnik a káderképző Politikai Főiskola, a polfő .

Kozma Gábor

Munkás-paraszt találkozóra kerül sor Gencsapátiban. A Vasép és a helyi téesz tagjai demonstrálnak az osztályszövetség mellett. S bár tudják, hogy süllyed a hajó, azért jól elvannak: a politikai keményítés után a munkások együtt isznak a parasztokkal, ez az igazi szövetség. Az augusztusi ünnep jelentős mozzanata, hogy Kőszegen Básthy Tamás, a Népfront megyei alelnöke beszél. Méltatja Szent Istvánt, és új alkotmányozást sürget. Mint mondja, a pártok sokat tehetnek ezért, de legtöbbet a csendes többség . A szónok aztán tagja lesz az első szabadon választott parlamentnek, napjainkig. Átalakult a káderképző, a Politikai Főiskola. Aki ezt nem végezte el, az egy szinten felül már nem juthatott (tanácsi felsővezető, főszerkesztő, kerületi párttitkár stb.). Helyén Politikai Intézetet hoznak létre.

A testület marad , jelenti ki a Vas Népének adott interjújában Takács József, a Munkásőrség megyei parancsnoka. Kifejti, hogy ez egy olyan szervezet, amelyre a társadalomnak szüksége van. Bors Zoltán megyei vezető már emigyen fogalmaz: Minden elképzelhető . Aztán Várhelyi József újságíró felteszi a meglepő kérdést: Igaz-e, hogy ön fél a munkásőröktől? Miért félnék? , válaszol Bors.

Nagy feltűnést kelt a pártlapban megjelenő püspöki interjú. Dr. Konkoly István nagyívű képet rajzol, sürgeti a változást. Kijelenti, hogy az Elnöki Tanácsnak rendeznie kell az egyházat ért sérelmeket, köztük a szerzetesrendeket sújtó 40 éves joghátrányt. A mi reményeink alapja az Isten gondviselő jósága és hatalma , összegez a hívők vezetője. Ekkoriban mutatják be Sitkén az István, a király című rockoperát, 12 ezer (!) ember előtt, sztárszereplőkkel. Jelen van Szörényi Levente, elhozta édesanyját is. A közönség egyként énekli a Himnuszt, sokan sírnak. Fantasztikus , mondja a szerző, és kijelenti: az úton már nem lehet megállni. A sajtó a toronyi kenyeret állítja a középpontba az ünnepen. Polgár Géza és Németh József pékek elmesélik a kenyérsütés titkát: mitől ropogós, fényes a mindennapi.

A lengyeleknél váratlanul feszültté válik a belpolitika. A LEMP Központi Bizottsága életveszélyesnek nyilvánítja a Walesa-féle Szolidaritást, megelőlegezve egy újabb rendkívüli állapotot. Ha ez bekövetkezik, akkor az egész kelet-európai reformfolyamat megakad, s Moszkvában is előretörnek a keményvonalasok. Walesa válasza: Dől a kommunizmus, csak azt nem tudjuk, hova: mocsárba, amely elnyeli, vagy lőszerraktárra, amely felrobban, és mindent romba dönthet . Prágában magyar ifjak csinálnak mini-forradalmat. Gustáv Husák pártfőtitkár hamar megtanulja Deutsch Tamás, Németh László, Bodó Gábor, Kubinyi Gergely, Pataki Gábor, Kerényi György és Ákos Huber Pál nevét. Ők azok, akik tüntetnek a Vencel téren a szabadságért, emlékeztetve az augusztusi bevonulásra. A prágai tavasz leverése még forró téma, a magyar ifjak pár napra fogdába kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!