Hírek

2012.09.03. 12:32

Fülsüketítő zajra ébredtek Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Ijesztő zajra ébredtek az elmúlt napokban Szentgotthárd város lakói. A hanghatás olyan, mintha vadászgépe húznának el a fejük felett. A Pronas utánajárt a zaj forrásának.

Bajdó Bettina

Többen megkeresték pár nappal ezelőtt a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a Pronas szervezetét, hogy ismerik-e a forrását a várost reggelente megrázó éktelen süvítő hanghatásnak. Sokan aggodalmukat, félelmüket fejezték ki a hanghatás miatt. A szervezet azonnal utánajárt a dolgoknak - adják hírül a szervezet honlapján.

Múlt hét elején kiderült, hogy a zaj forrása a biomassza erőmű. A csőrendszer meghibásodott, szakaszokat cseréltek benne és próbanyomásokat tartanak, nagy nyomással fújják át a rendszeren a gőzt - tájékoztatta szervezetet az ipari park osztrák oldalán üzemelő erőmű igazgatója. A biomassza erőmű előzetesen értesítette a főnökségüket az osztrák oldalon a munkálatokról, de az nem értesítette a magyar hatóságokat. Az erőmű sem adott tájékoztatást a város felé, miközben pár méterre van a magyar határtól. Hétfőn már hajnali öt órakor lehetett hallani a süvítő zajt, nem véletlen, hogy sokan megijedtek. Azt mondták, szerdán megszűnik a hanghatás. Ennek ellénere csütörtökön a városlakók ismét nagy zajra ébredtek. Az erőmű vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy háromszor kell átfúvatni a rendszert nagy nyomású sűrített levegővel, mert még mindig nem tisztult ki. Ötórás felmelegedési szakasz is van, így kénytelenek korán reggel kezdeni, késő este befejezni.

Pénteken és szombaton sem fejeződtek a munkálatok: a biomassza erőmű folytatta a nyomáspróbákat. Reggel és délben ismét felhangzott a süvítő hang, az erőmű környezete pedig sűrű gőzbe öltözött. Még hétfpn is fülsüketítő zaj volt a városban.

A szervezet szerint sok dolog elgondolkodtató a határon lévő közös ipari park kapcsán. Főleg az, hogy a problémák rendre a szomszédos országból érkeznek: olaj a folyóban, robbanás és annak máig tisztázatlan következményei, időnként nyomasztó füst, szétszórt szerves trágya, illegális szeméthegyek, elégő magyar fák, tervezett szemétégető. A városnak előbb-utóbb foglalkoznia kell a kérdéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!