Hírek

2012.09.28. 05:22

Fúvósok, maskarások - Kezdődik Kőszegi Szüret!

Kőszeg – A Károly Róbert téren vidámpark, ételkülönlegességek várják a kedves látogatókat, 28-án délután, 29-én és 30-án a Fő téren és a Jurisics téren kézműves kirakodóvásár lesz. És rengeteg program a Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvényén, a Kőszegi Szüreten.

Némethy Mária

Eddig szinte mindig szép. napos idő fogadta a város nagy rendezvényére, a Kőszegi Szüretre, a nemzetközi fúvószenekari találkozóra érkező vendégeket. Ilyenkor szívesen látogatnak el a történelmi kisvárosba küldöttségek a külföldi testvérvárosokból és nagyon sokan a megyéből. Várhatóan így lesz ez a mostani hétvégén is.

Szeptember 21-én Kőszeg jegyzőjének vezetésével történt meg a Város bora címre nevezett hét pincészetből 12 minta helyszíni vétele, s tegnap este zártkörű rendezvényen a város képviselői megválasztották a város borát. Ma 17 órakor a rendezvénysátorban (a Károly Róbert téren) az első hordó csapra verésével megtörténik a Kőszegi Szüret hivatalos megnyitója. Ezután rögtön el is kezdődnek a hangulatos rendezvények. Elsőként a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes lép fel, majd fél 7-től elkezdődik a borkirálynő megválasztása. Ő – aki egy éven át a város borainak fő propagálója, közszereplő lesz – több jelölt közül, elméleti és gyakorlati feladatok megoldása után lesz királynővé. Ezután teszik közzé, melyik borászat nyerte el a város bora megtisztelő címet.

A szüreti rendezvényhez 1973 óta nemzetközi fúvószenekari találkozó is kapcsolódik. A kőszegi fúvósok meghívására az idén kilenc zenekar érkezik a városba, kiemelt vendég a fennállása 100. jubileumát jövőre ünneplő Pécs Bányász Fúvószenekara lesz. Ők a kőszegi fúvósokkal együtt 20 órától fúvós szerenádot adnak a Fő téren. Ezt 21 órától a BE-JÓ Táncegyüttes tűztáncosainak „Misztikus kelet” című műsorszáma követi. A rendezvénysátorban 21 órától Meggie lép fel a „Mi is csináljuk a fesztivált” műsorával, 22 órától pedig a kőszegiek híressé vált együttese, az Ocho Macho ad koncertet.

A Fő téren szombaton 10 órától rendezik meg a vendégzenekarok zenés fogadását. Ezen 460 fúvós lesz jelen a Jézus Szíve Plébániatemplom előtt. Ekkor adja át Halmágyi Miklós főszerkesztő a Vas Népe által meghirdetett „Vas megye legkedveltebb üdülőhelye” idei nyertesének, Kőszegnek a díjat. Délben ebben a városban jó ebédhez szól majd a nóta. Több étteremben csendül fel fúvósmuzsika. (Az éttermek megebédeltetik a zenészeket, akik muzsikával viszonozzák a kedvességet.) 14 órakor kezdődik el a város utcáin a szüreti karnevál. Több százan öltöznek ilyenkor maskarába, vonulnak fel Kőszeg utcáin. 16 órától a Fő téren fúvószenék hallhatók majd, mazsorett bemutatók is lesznek, fellép a Just For Fun Country Line Dance, a Jurisics téren is fúvósok adnak koncertet, a Poncichter Borozóban pedig bordalokat ad elő a Concordia. A rendezvénysátorban az iskolák művészeti csoportjai adnak műsort. Őket 18 órától a Kőszegi Orientális Táncklub és a Shamila Hastáncegyesület követi. Este fél 7-től a Fő téren az Üveghegyen túl, közben a BEJÓ Tűztáncosok Kelta varázsa szórakoztatja a közönséget. 19 órától a rendezvénysátorban fúvós-show, Fekete Gyémánt, majd fél 10-től Polyák Lilla és Homonnay Zsolt műsorát élvezhetik. 22 órától a Fő téren táncoló lángokat láthatnak, fél 11-től a rendezvénysátorban pedig szüreti bál kezdődik a Zero együttessel.

Vasárnap 11 órakor a Jurisics téren térzenével folytatódik a Kőszegi Szüret. 14 órától a rendezvénysátorban a Béri Balog iskola táncosai, a Dance Jam lép fel, egy óra múlva pedig a Kőszegi Mazsorettek. A Fő téren 14 órától a Kőszeg Big Band játszik, 15 órától Meggie és az Epizód, UTN (Skócia) lép fel. 16 órától a rendezvénysátorban Wolf Kati ad műsort, azután az Ataru, 18 órától a Varnyú Country, fél 8-tól a Mystery Gang. Szombaton 14 órától lovas bandérium halad majd a szüreti felvonulás élén. Láthatjuk a fúvós zenekarokat, a mazsoretteket, a Kőszegi Darabontokat, a szőlőtermelőket, a borbarát hölgyeket, az Európai Borlovagrend tagjait, a Kőszegi Borbarátokat, pónifogatokat, a különböző általános és középiskolák diákjait, a kőszegi iparosokat, néptáncosokat, énekeseket, hastáncosokat, cserkészeket, fitt bokszosokat, a makett klub tagjait, tűzoltókat, öreg traktorokat is a vidám karneváli menetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!