Hírek

2017.03.30. 17:55

Galambos Ramóna bronzérmes! - Másodszor ért az U23-as Eb-dobogóra

Szombathely - Az 55 kg-os Galambos Ramóna bronzérmes, a 60 kg-os Felhő Viktória ötödik lett az U23-as birkózó Európa-bajnokság első női versenynapján.

Horváth Erika

Miután a szabadfogású férfiak elbúcsúztak Szombathelytől, a női versenyzők vették birtokba az Arena Savaria szőnyegeit. Csütörtökön a mezőny fele, négy súlycsoport szállt harcba az érmekért - 17 országból 44-en. Magyar induló nem volt a 69 kg-ban. A másik három súlyban viszont igen. A 48 kilós Réczi Biankának nem termett babér, bár 4-0-ra is vezetett a később bronzig jutó, amúgy junior Eb-ezüst- és vb-bronzérmes Evin Demirhan ellen.

A török 8-4-re fordított, aztán két vállra is fektette a tatabányaiak válogatottját.

A 60 kilós, juniorkorú Felhő Viktória jó sorsolással, egy vereséggel a bronzért mehetett - volna. A negyeddöntőben kellett először szőnyegre lépnie, a junior világ- és Európa-bajnok orosz Ljubov Ocsarova elleni mérkőzésen azonban térdsérülést szenvedett. A vereség után a bronzért birkózhatott volna, de miután begipszelték a lábát, visszalépett, így meccs nélkül nyert és lett érmes az ukrán Okszana Herhel.

Fotó: Unger Tamás

A nap magyar sikertörténete az 55 kg-os Galambos Ramónáé volt, aki 20 éves kora ellenére már nagyon rutinos birkózónak számít; a szombathelyi már a 18. világversenye és eddig kilenc érmet gyűjtött be - van már felnőtt Eb-bronza is. Viszont az utóbbi hetekben könyöksérüléssel küszködött, és úgy vállalta az indulást, hogy orvosa ezt nem javasolta.

Ramóna a 11 fős mezőnyben a selejtezőből indult, ahol az osztrák Jeannie Kessleren két és fél perc alatt technikai tussal lépett túl (10-0). A negyeddöntőben a német junior Európa-bajnok, vb-bronz-érmes Elene Brugger sem járt jobban ellene, bár ő csaknem öt percig húzta.

Az elődöntőben a tavaly 53 kilóban felnőtt Eb-ezüstérmes fehérorosz Irina Kuracskina viszont túl nagy falatnak bizonyult Galambos Ramóna számára, 9-2-re kikapott - a belorusz lány lett aztán a végső győztes. Így a magyar számára a bronzmérkőzés maradt a 2016-os junior Európa-bajnokság egyik bronzérmese, a bolgár Biljana Dudova ellen.

Nagyon nagyot küzdöttek, az 1-1-re végződő találkozót Galambos Ramóna utolsó - intésből származó - ponttal nyerte meg, így ő állhatott fel a dobogóra.

A csütörtöki versenynapon Oroszország kettő, Fehéroroszország és Franciaország egy-egy aranyat nyert.

Az Európa-bajnokok. 48 kg: Anzselika Vetoskina (orosz). 55 kg: Irina Kuracskina (fehérorosz), 3. Galambos Ramóna. 60 kg: 1. Ljubov Ocsarova (orosz), 5. Felhő Viktória. 69 kg: Koumba Selene Fanta Larroque (francia).

Pénteken a női 53 kg (Váncza Ivett), az 58 kg (Dollák Tamara), a 63 kg (Szabó Eliána) és a 75 kg (Németh Zsanett) következik. Utóbbi címvédőként indul. A selejtezők 10 órakor, az éremmeccsek 17 órakor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!