Hírek

2016.10.05. 15:25

Gasztonyi óvodások ajándék facsemetéi

Gasztony - Tölgyfákat ajándékozna a Tapsifüles Óvoda.

Bakos Ágnes

Nem akármilyen tölgyeket kínálnak az ovisok, a szülők és az óvó nénik: Deák Ferenc ültette egykor a fákat, amelyek makkjából fákat neveltek. Különleges emlékezete az aradi vértanúknak - és az lehet bárhol Vas megyében.

- Két éve, az akkori falugondnok kezdeményezésére mentünk makkot gyűjteni a rátóti Aradi Emlékparkba - idézte fel a két óvónő, Petrovics Ferencné és Németh Gáborné a gasztonyi Tapsifüles Óvodában. Az emlékparknak nemcsak helyben, az egész országban híre van, a tölgyfákat ugyanis Deák Ferenc, a „haza bölcse” ültette.

Az 1860-as években többször járt Rátóton, Széll Kálmán és felesége vendége volt, akkor állított emléket 13 tölgyfával a 13 aradi vértanúnak. Az eredeti fák közül most hét van meg, a többi kiszáradt, de pótolják a szakemberek, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nevel az eredetiről szedett makkból - s valami hasonlót tettek a gasztonyi ovisok is.

A gyerekek minden évben ellátogatnak a parkba, ők is rendre ünnepi műsort adnak az október 6-ai emlékezésen. Két éve pedig vödrökkel felpakolva jártak az emlékparkban. Rengeteg makkot gyűjtöttek az eredeti fák alól, aztán elültették azokat az ovi udvarán. Tetszett a magoknak a csodás kis udvar, rendben kikeltek, és mára szép kis erdőcske cseperedett. Most rengeteg fiatal, hajlékony tölgyfa áll egymás mellett. Olyan sok, hogy nem is kell ennyi az udvarra, ritkítani kellene az erdőt.

Elajándékoznának a fákból, de megadják a módját. Egyszerre 13 fát vihetnek a jelentkezők, természetesen a 13 aradi vértanú emlékére. Intézmények, önkormányzatok jelentkezését várja a Tapsifüles Óvoda: azt szeretnék, hogy Deák Ferenc Vas megyei „tölgyöröksége” ne csak a rátóti emlékparkot, ne csak az ő ovijuk udvarát díszítse.

Október végén, amikor „elalszanak” a fák, akkor lehet kiemelni a csemetéket a földből, akkor vihet el az új tulajdonos intézmény vagy község a fákból 13 darabot. Az óvó nénik azt mondták, szívesen postázzák is a csemetéket.A gasztonyi ovisok és szüleik azt szeretnék, hogy legyen közkincs, legyen közös büszkeség és közös emlékezet - gondosan ápolt tölgy formájában is október 6. Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!