Hírek

2010.02.10. 03:29

Genius Apáczai Diploma Díjat kapott Mészáros Árpád, a Kölcsey igazgatója

A pedagógusok Kossuth-díjaként emlegetik a Genius Apáczai Diploma Díjat, amit nemrég a körmendi Kölcsey általános iskola igazgatója, Mészáros Árpád vehetett át a fővárosban.

Kozma Gábor

 

- Ezzel is szeretnénk kihangsúlyozni a díj fontosságát, hiszen azok kaphatják, akik hosszú időn át kiemelkedőt alkottak a pedagógia terén, és ezt szakmai környezetük is elismeri - fogalmazott a kiadó tulajdonosa, Esztergályos Jenő a budapesti díjátadó alkalmával. Vas megye 205 településén 91 általános iskola működik, országosan is elismert az itteni oktatás.

Kiss János szakreferens, az igazgató egyik ajánlója, maga is 15 évig vezetett oktatási intézményt.

- Ismerem a direktorokat, és nagyon sok pedagógust is. Meg tudom ítélni, bár nem az én feladatom, hogy kik azok a kiemelkedő, karizmatikus egyéniségek, akik a díj követelményeinek megfelelnek. Egyébként ez idáig hárman részesültek hasonló elismerésben a megyéből. Ezt a díjat meg kell pályázni, tíz területen vizsgálva a megfelelőséget. Végül az ajánlásokat egy 15 tagú grémium (zsűri) bírálja el. Idén 40 nagyon jó pályázat érkezett, így csak a legjobbak kaphattak díjat a jók közül - így a szakreferens, aki Mészáros Árpád egyik nagy erényének azt tartja, hogy a legproblémásabb gyermek esetében is megtalálja a szülő számára oly fontos biztató szavakat, segíti őket nevelési problémáik felismerésében, kezelésében, gyermekük jobb elfogadásában.

Mészáros Árpád, aki oktatáspolitikusként is ismert, már az elején jelzi: nem az ő személye, hanem az iskola a fontos.

- Figyelnünk kell a körülöttünk levő világ kihívásaira. Legyenek azok gazdasági, technikai, pedagógiai, de még inkább az egyes tanulót körülölelő környezeti adottságok, a személyiségét differenciáltan formáló hatások. A pedagógusok antennáinak ezeket a jeleket fogniuk kell. A megközelítően azonos értelmezést követően a tantestületnek a megoldásokon egységesen kell munkálkodnia - mondja. Ami a szakmát, a köznapok sűrűjét illeti, kifejti: felgyorsult a sebesség, kibővült a tartalom az információk, a tudásanyag elsajátításakor. Ezért a korábbinál sokkal fontosabb a lényegkiemelés, a rendszerezés megtanítása, ezek célszerű felhasználása.

- Ezt még nekünk is meg kell tanulnunk, hogy aztán átadhassuk diákjainknak. A jogelőddel, a polgári iskolával együtt 112 éves az intézményünk, amelynek kollektívája sohasem feledkezett meg a hagyományokról. Ezek az egyetemes emberi értékekhez, erkölcsi normákhoz igazodnak. A betűvetés, az olvasás, a számolás, a kézügyesség, a test, a szellem nevelésének, építésének alapozó funkciói mellett a lemaradók felkarolásának, illetve a tehetségek ápolásának is természetes színtere, alma matere volt és lesz eztán is a Kölcsey - jelenti ki határozottan az Apá-czai-díjas pedagógus.

Az isiben mindig történik valami, ez a helyiek véleménye. Az előző években számos pedagógiai innovációt hajtottak végre, jelenleg egy módszertani megújuláson dolgoznak. Évente számos díjat hoznak el az országos versenyekről a nebulók, méltóan a régiek szelleméhez. Hiszen köztudott, hogy az iskola az egykori körmendi polgárok közadakozásából épült fel.

- Gyermekkorom tanítósdi szerepjátékai valósággá, hivatássá váltak. Azt, hogy ezt már 35 éve így végzem, s ennek eredményeit most a szakmai körökből verbuvált kuratórium elismerte, nagy öröm és biztatás. E helyütt is köszönöm iskolánk tantestületének, hogy a kitüntetés iránti előterjesztést támogatta - halljuk.

Mészáros Árpád a díj birtokában még inkább vallja, hogy a kitartó türelem hosszabb távon gyümölcsözik a szakmában. A szeretetteljes iskolai légkört propagálja akkor is, amikor az iskola életét mutatja be a szülői értekezleteken, nyílt napokon, vagy a leendő elsősök szüleinek rendezett összejöveteleken. Talán ennek is betudható, hogy sok család ragaszkodik az intézményhez. Ez pedig oda hat, hogy a Kölcseyben nem érződik a demográfiai hullám sajnálatos következménye, a gyermeklétszán nem csökken. Tudatában van annak, hogy egy iskolaigazgató több önmagánál. Megtestesíti és összeköti a patinás múltat a mával. Személye garancia arra is, hogy a felnövekvő generációk megfelelő minőségű tudást szerezzenek, a tanári kar csapatként működjék. Ha ez rendben, lesz muníció abban a bizonyos tarisznyában.

Mészáros Árpád gyerekkori álma teljesült a pedagógussággal, végigjárta a ranglétrát. A hétköznapok munkája mellett közéleti ténykedése sem elhanyagolható, hiszen a megyei közgyűlésben fontos szerepet visz.  Ugyanakkor ízig-vérig  elkötelezett a szakma mellett, s ha teheti, ennek jobbításán ügyködik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!