Hírek

2014.06.08. 10:50

Geocaching: 514 kincskereső regisztrált a Himfai parkerdőben (frissítve)

Ötszáztizennégyen vettek részt kincskereső játékunk ötödik fordulóján: pünkösdvasárnap az Őrség kapujába, a Himfai parkerdőbe vártuk olvasóinkat.

Nagy Ildikó

A kánikula ellenére is sokan útra keltek pünkösdvasárnap, hogy részt vegyenek kincskereső játékunkban, és megszerezzék a nyereménysorsoláshoz szükséges újabb pecsétet. Ezúttal a Felsőmarác határában lévő Himfai parkerdőbe hívtuk olvasóinkat, és a nap folyamán bebizonyosodott, hogy jó helyszínt választottunk: a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által nemrég felújított, árnyékos pihenőhelyekben is bővelkedő létesítményben ugyanis sokkal elviselhetőbb volt a hőség.

A parkolóban felállított sátornál Perger Gábor és Ványa Magdolna várta a játék résztvevőit, akik az ötödik pecsétet szerezhették meg. Akárcsak a korábbi hetekben, most is Vas és Zala megyéből érkeztek a legtöbben, de természetesen találkoztunk Fejér és Veszprém megyei játékosokkal is.

A csepregi Babos János feleségével, Babosné Göndöcs Ágnessel és gyermekeikkel, Annával, Istvánnal és Andrással vesz részt a játékban, a család a negyedik pecsétet szerezte meg a Himfai parkerdőnél.

A pécselyi Bálint Évát és Erdős Gézát ismerősként üdvözölhettük, akárcsak a szombathelyi Karáth Lászlót, aki ezúttal is Gergő unokájával érkezett. Igaz, most két keréken: Csákánydoroszlóig vonattal utaztak, onnan kerékpárral tették meg a néhány kilométeres utat. Gergő jól bírta a tempót, később, a csákánydoroszlói bisztróban láttuk, hogy egy finom fagylalt volt a jutalma a kitartásért. 
Horváthné Pintér Éva zalaegerszegi olvasónk Fodor Ingriddel érkezett, és a harmadik pecsétért cserébe frissen sütött medvehagymás pogácsát nyújtott át Perger Gábornak.

A vasvári Lábadi Irén körmendi barátnőivel, Sebők Zsuzsannával és Biczó Zsuzsannával „nevezett be” a geocaching játékba, és az sem szegte kedvüket, hogy az első pecsét megszerzése után még legalább hármat össze kell gyűjteniük ahhoz, hogy részt vehessenek a nyereménysorsoláson.

Ajkai olvasóink, Sipos Béla és felesége, Saci körbesétálták a parkerdőben lévő tavat, végigjárták a tanösvényt, és nem győzték dicsérni a létesítmény fenntartóját. Mint elmondták, sokat kirándulnak, van összhasonlítási alapjuk, és Magyarországon ritkán látnak ilyen szépet rendben tartott kirándulóhelyet. Legfeljebb a szúnyogok miatt bosszankodtak egy kicsit.

Az egyik lelkes szombathelyi csapat tagjainak a szúnyogok sem tudták elvenni a kedvüket, Pékné Hantos Erzsébet ugyanis előrelátó volt, és indulás előtt a szúnyogriasztó szert is betette a hátizsákba. Férje, Pék László is csomagolt az útra, és jóízűen fogyasztotta el az otthonról hozott, kempinggázon melegített babgulyást. A Pék házaspárral tartott Kovács Klára, Kovács Margó, Szabó Lászlóné és Purgai Tibor is. Szombathelyről Csákánydoroszlóig vonattal utaztak, ott viszont kerékpárra pattantak. Mivel a csapat egyik hölgytagjának nem volt bringája, őt a két férfi felváltva vitte a csomagtartón – nem kis jókedvet szerezve ezzel társaiknak.

Nemes Tibor és felesége, Margit profi felszerelésben gurult be a Himfai parkerdő parkolójába: a zalaegerszegi házaspár kerékpáron tette meg a 27 kilométeres utat, fél kilenckor indultak és tizenegy órára meg is érkeztek.

Sokáig vártunk egy Fejér megyei résztvevőre, így igazán megörültünk, amikor a Kleer család autója begurult a parkolóba. Ferenc és felesége, Katalin Székesfehérvárról érkezett, velük tartott Bálint fiuk és annak felesége, Rita is. Kleerék a keszthelyi és a csákvári pecsét után a harmadikat is megszerezték az őrségi állomáson.

A résztvevők közül sokan a szomszédos településre, Felsőmarácra is ellátogattak, ahol a Szent Erzsébet-templomot és az előtte lévő első és második világháborús emlékművet nézhették meg.

Népszerű geocaching játékunk résztvevői ezúttal a csákánydoroszlói Kati Bisztróban, Körmenden pedig a patinás Halászcsárdában és a Gőzmalom étteremben válthatták be a pecsételéskor kapott, kedvezményes étkezésre jogosító kuponokat. Úgy tudjuk, hogy az utóbbi vendéglátóhelyen sajnos adódtak problémák – nagyon sokat kellett várni az ebédre, majd a számlára –, a kellemetlenségekért ezúton is olvasóink elnézését kérjük.

 

Látványos, különleges sziklaformák

Vasárnap ismét izgalmak, élmények várják a résztvevőket Veszprém megyében. Aki kincset keres, az megtalálhatja a családdal, barátokkal együtt töltött kiránduláson, hiszen a szép élmény, amelyre évek múltán is örömmel gondol vissza az ember, valóban aranyat ér. A helyszín ehhez megfelelő alapot ad, hiszen a környezet szépsége most is alapfeltétel. Látványos, különleges sziklaformákat, úgynevezett kőhátakat láthat itt az utazó, de a kövek mélyedéseiben megtelepedő növények, virágok ritka, csodálatos együttesét is megfigyelheti. A kövek az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett maradványai, amelyeket az idő érdekes, helyenként bizarr formákra alakított. Igazi geológiai érték, kincs ez a hely, amely egy csodálatos szépségű medencében őrzi a földtörténet több fontos korszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!