Hírek

2017.08.18. 18:15

Iskolatalálkozó- közel kétszáz diák tért vissza

Különleges nap a mai a városban: nem is osztály-, inkább iskolatalálkozó helyszíne Jánosháza, miközben színes-mozgalmas városnapot tartanak és az államalapítást ünneplik a helyiek.

Bakos Ágnes

 

Színdarab

Kiss András (Jánosháza polgármestere)

- Két képviselőnk is vezérnek öltözik, szerintem ilyet nem sok városban mondhatnak el magukról - árulta el elöljáróban Illés Zsuzsa rendező, koordinátor a Jánosházi Amatőr Színtársulat mai bemutatójáról. Az Attila földjén című új műsorukkal tisztelegnek az államalapítás ünnepe előtt. Tizenegy szereplős a darab, amelyet az ünnepi hétvége nyitányaként, ma 9 órakor mutatnak be. Megszokhatták már a Jánosházára állami, nemzeti ünnepeken látogatók, hogy nem egyszerűen szavalatokat hallhatnak, hanem komplex műsorral készülnek a szervezők, legyen szó diákokról, vagy mint ezúttal, az amatőr színjátszó csapatról.
Az előadást megelőzően a Mária-kertben imára és kenyérszentelésre gyűlnek össze a jánosháziak - így kezdődik a városnapjuk. Nem mellékesen: négy éve város már Jánosháza, 2013. július 15-én kapta meg a címet a település.


Városnap

A gyerekek azt rajzolták le, hogyan képzelik a városnapot.

- Rengeteg emberre számítok mindenekelőtt - foglalta össze Kiss András, Jánosháza polgármestere a városnapról, előzetesen. Egész napos vásárt tartanak, mint egykor, amikor még vásártartási központ volt a település. Ezúttal kézműves portékákat kínálnak. Ami a színpadot illeti, a helyi erőkből nem lesz hiány: fellépnek délután az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola jánosházi néptáncosai és az Animato Énekegyüttes is.
Bemutatkoznak a nemrégiben alakult motorosklub tagjai - természetesen a járműveiket sem hagyják otthon.
Rajz- és szelfiversenyt hirdettek előzetesen: a díjkiosztót a városnapon tartják. Mindkettő a lokálpatriotizmusra alapoz: a gyerekeknek a városnap hangulatát kellett lerajzolniuk, a felnőtteknek pedig helyi nevezetességgel kellett szelfit készíteniük. Voltak, akik összefogtak, és az egész utca közössége ráállt egy közös fotóra az utcanévtáblánál. És volt olyan pályázat is, amelynél kezükkel foglalták keretbe a város templomát a nevezők.
Városnapi vacsorára is várják a jánosháziakat: civil szervezetek és intézmények képviselői készítenek kóstolni valót - hívták fel a figyelmet a szervezők.
Közben a városban egy másik program is zajlik majd, amely lehet, hogy az egész országban példátlan, és szerte a nagyvilágból érkeznek rá: egy nagyszabású iskolatalálkozót szerveztek Illés Zsuzsáék. Ők maguk sem gondolták, mekkora érdeklődés kíséri majd a kezdeményezést.

Gimnázium

Fenyő, gesztenyefa és alacsony kapu mögött az egykori gimnázium épülete: ide látogathatnak vissza a hajdani diákok
Fotó: Bakos Ágnes

- Összesen 188-an iratkoztak fel, mindenkit regisztráltunk, aztán ehhez jönnek még azok, akik csak úgy beesnek a programra - mondta el a különleges találkozóról Illés Zsuzsa szervező. Hetek, hónapok óta dolgoznak az öregdiák-találkozó megrendezésén: az egykori jánosházi gimnázium diákjait fogadják. Nosztalgiázhatnak, bejárhatják az iskola épületét, amely most használaton kívül áll, de nincs rossz állapotban, látogatható. Az ünnepségen beszédet mond Csik Józsefné, a Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója és többen is az itt érettségizettek nevében. Nagy Sándorné Boros Piroska és dr. Kiss László, valamint Hajós István, a gimnázium volt tanára.
Neves diákja volt a mindössze tíz évig működött jánosházi gimnáziumnak a tragikusan fiatalon elhunyt Hajas Ilona Kazinczy-díjas televíziós bemondó, műsorvezető - rá is büszkék a jánosháziak, emlékeztetett Kiss András polgármester.
A gimnáziumi évekről nagyszabású kiállítást rendeztek be: egykori tablók, ballagási tarisznyák gyűltek össze. Ma, a városnapon nyitják meg a gyűjteményt.
És egy másik tárlat is lesz: a jánosházi származású, Németországban élő amatőr festő, Zsankó Béla állítja ki festményeit Vonzerő címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!