Hírek

2011.01.09. 20:22

Goda Ilonát választották Orfalu polgármesterévé

Októberben döntetlent hozott a két polgármester-jelölt versengése Orfalun. Az időközi választást vasárnap tartották meg, ám Holecz Károly visszalépésével nem maradt nyitott kérdés.

Prófusz Péter

A helyhatósági választások egyik érdekességét szolgáltatta október harmadikán Orfalu, hiszen nem túl gyakran fordul elő, hogy a polgármester-jelöltek közötti versengés döntetlen eredménnyel zárul. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a településen mindössze 63 választásra jogosult lakos van, így sokkal könnyebben fordulhatott elő a  szokatlan eredmény.

Goda Ilona és Holecz Károly ősszel egyaránt 28 szavazatot kapott, ugyanis az 57 leadott szavazólap közül egy érvénytelen volt. Ilyen esetben pedig az önkormányzati választásról szóló törvény értelmében időközi választást kell kiírni. A két korábbi jelölt számára egyébként nem ismeretlenek a falu vezetésével kapcsolatos teendők, hiszen Holecz Károly 1994 és 2006 között, míg Goda Ilona 2006-tól töltötte be a polgármesteri tisztséget. Holecz Károly ráadásul az orfalui szlovén kisebbségi önkormányzatban helyet is kapott októberben.

A január 9-re kiírt időközi választáson azonban  Holecz Károly visszalépésével Goda Ilona már egyedüli jelöltként indult.

Orfaluban vasárnap délelőtt nem volt nagy az érdeklődés a választás iránt, fél tizenegyig mindössze tíz választópolgár járult az urnákhoz. Az Apátistvánfalván tartott vasárnapi délelőtti  mise talán jobban megmozgatta az embereket, mint a polgármester-választás. A törvény értelmében egyébként egy jelölt esetén már egyetlen érvényes szavat is elegendő a sikerhez.

A választópolgárok  délután sem adtak  sok munkát a helyi választási bizottság tagjainak, így a 62 választásra jogosult lakosból harmincegyen járultak az urnákhoz, s ugyanennyi érvényes szavazattal Goda Ilonát válaszották meg a falu polgármesterének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!