Hírek

2006.02.14. 07:00

Gyanús esetek Németországban

Berlin (MTI) - Németországban is felmerült a gyanú, hogy madarak behurcolták az országba az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát - jelezte kedden este Horst Seehofer német mezõgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter

Mórocz Zsolt

Rügen szigetén járókelõk négy hattyútetemre bukkantak, s a gyors vizsgálat két hattyúnál emberre is veszélyes, H5N1 vírusra utaló tüneteket mutatott ki. Bizonyosságot várhatóan csak csütörtökön nyernek.

rn

 Ausztriából, Stájerországból is kelteztek jelentést gyanús, elhullott madarakról, korábban pedig Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából. Seehofer kedden rendelte el, hogy a madárinfluenza veszélye miatt ne március 1-jétõl, hanem már hétfõtõl zárják be ólakba, fedett helyre a baromfiállományt, de este ezt a rendeletet is módosította: a tilalom már pénteken hatályba lép.

rn

Rügen szigetén a hattyútetemektõl számított három, illetve tíz kilométer sugarú körben a tiltás azonnali hatályú. A szabadtéri tartás tilalma egyelõre április végéig marad érvényben. Betiltják a baromfipiacokat is.

rn

- Aggodalmat keltõ fejlemény, hogy milyen gyorsan terjed a vírus, a mi irányunkba is - közölte Seehofer. Németországban attól tartanak, hogy a visszatérõ költözõ madarak behurcolják az országba az influenza vírusát, amely eddig közel száz ember halálát okozta, fõleg Ázsiában. Elsõsorban az Afrikából visszatérõ, Nigériát is érintõ madaraktól tartanak. Seehofer "alacsonytól közepesig" terjedõnek minõsítette annak kockázatát, hogy Németországban baromfik, a szárnyasok megfertõzõdhetnek az agresszív H5N1 vírussal, de drámainak nevezte az elmúlt 14 nap fejleményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!