Hírek

2012.12.15. 12:17

Gyarapodtak az önkéntes tűzoltó egyesületek

Szombathely – Technikai és védőeszközöket, illetve oktatási, képzési támogatást nyert pályázaton három tucat vasi önkéntes tűzoltó egyesület. Az összesen 14 millió forint értékű fejlesztést szombaton vehették át az érintettek.

Simon Erzsébet

Vas megyéből harminchat önkéntes tűzoltó egyesület nyújtotta be az igényét a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázatra. Nagy öröm az egyesületeknek, hogy valamennyien nyertek is támogatást az önkéntes tűzoltók oktatására, képzésére, illetve a feladataikhoz kapcsolódó technikai és védőeszköz-állományuk gyarapítására.

Szombaton a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon át is vehették a védelmi holmikat. Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató elmondta: a vasi önkéntes tűzoltó egyesületek összesen 14 millió forint támogatásban részesültek. Ebből egyrészt 60 egyesületi tag 40 órás alaptanfolyami oktatását, illetve 31 önkéntes tűzoltó műszaki képzését fedezhették, másfelől valamennyi pályázó szervezet technikai eszközökkel és védelmi felszerelésekkel gyarapodhat. Az alaptanfolyamot az érintettek sikeresen elvégezték, a műszaki képzés hallgatói állománya szombaton vizsgázik a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból delegált vizsgabizottság előtt. Az elméleti ismeretek mellett gyakorlati felkészültségükről is számot adnak.

Major Zoltán tűzoltó főhadnagy átadja az eszközöket Varga Lászlónak, a Vép-Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének (Fotó: Szendi Péter)

Ugyanakkor számos technikai eszközzel is gazdagodtak a falvak, városok önkéntesei. Kaptak egyebek között tűzoltó bevetési védőruhát, -csizmát, -sisakot, -kesztyűt, légzőkészülék álarcot, tömlőket.

Az eszközök átvételére meghívott egyesületi vezetők a megyei katasztrófavédelmi igazgatótól egyúttal tájékoztatást kaptak a téli rendkívüli időjárással kapcsolatos tudnivalókról. Mégpedig azért, hogy alkalmasint segítséget tudjanak nyújtani bajbajutott embereknek, s hogy hatékonyan együtt tudjanak működni a hivatásos katasztrófavédelmi erőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!