Hírek

2017.06.26. 16:25

Hittel és hűséggel - Hatvan évvel ezelőtt szentelték pappá Gyürki Lászlót

KÖRMEND Szentháromság vasárnapján tartotta dr. Gyürki László kanonok, nyugdíjas plébános gyémántmiséjét. Az egyházi személyiség 60 éve szolgál.

Kozma Gábor

A Szent Erzsébet-plébániatemplomban a szentmise homíliáját dr. Márfi Gyula veszprémi érsek végezte. A szertartás után agapé fogadta az ünnepeltet, a megjelent papokat és a híveket a templomkertben. Dr. Gyürki Lászlót hatvan évvel ezelőtt szentelték pappá, azóta szolgálja Istent és a római katolikus híveket hitben és hűségben.

Az eseményen a Szombathelyi Egyházmegyén kívül a határokon túlról is érkeztek papok a gyémántmisére, köztük többen szintén jubilánsok voltak, akár a szentmisén a szentbeszédet mondó aranymisés dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. Először Laposa Istvánné, az egyházközség alelnöke köszöntötte a nyugdíjas plébánost, akiről külön kiemelte, hogy a hat évtized több mint felét Körmenden töltötte.

Bebes István polgármester a városért végzett, közéleti tevékenységéért mondott köszönetet. - A kanonok úr működése megmutatja, hogy igen, ezt így is lehet csinálni. Aktivitása számtalan területre terjedt ki, ma is ellátja a plébánosi teendőket Horvátnád-alján - fogalmazott. Dr. Gyürki László is szólt a templomot zsúfolásig megtöltő hívekhez és paptestvérekhez. Elmondta, hogy Isten elé helyezi életét, és hálát ad a hatvan év szolgálatának kegyelméért. Megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek a gyémántmiséjére, ami egyben élete harmincezer-kilencszázhuszonkettedik szentmiséje.

Bebes István polgármester köszönti dr. Gyürki László kanonokot a gyémántmisén. Az eseményen jelen volt dr. Márfi Gyula veszprémi érsek és Császár István egyházmegyei kormányzó is Fotó: Jámbori Tamás

Dr. Márfi Gyula homíliájában arról beszélt, hogy a fiatal káplán egy olyan korszakban választotta a papi pályát, amikor azt hirdette a hatalom, hogy az egyház fölött eljárt az idő. És mégis, minden gátló tényező ellenére ki tudott teljesedni ez az életút. 1975-től kanonok, 1999-től pápai prelátus lett. Teológiai doktor a tudományos fokozata. Bibliai, teológiai tudása, érdekes, intelligens előadásai nagyon sok embernek jelentettek nagyon sokat.

A szentbeszédet követően, az áldozás után a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend képviseletében prof. dr. Tringer László emeritus helytartó az ünnepelt Szentföld iránti elkötelezettségét köszönte meg, majd Németh Zoltán plébános méltatta a munkásságát. Kijelentette: a körmendi plébánia közössége bővelkedik olyan papokban, akik a hívekkel együtt várják a vas- és rubinmisét is, és ehhez azt kívánják, hogy az atya továbbra is Krisztussal és Krisztus mögött teljesítse küldetését. Gyürki László megköszönte a szentbeszédet, és megemlékezett arról, hogy 70. születésnapján és aranymiséjén is a veszprémi érsek prédikált a szentmisén.

Köszönetet mondott a paptestvéreknek, a híveknek, majd Eckhart mestert idézte: "Ha az egyetlen ima, amit egész életedben elmondanál, annyi volna hogy köszönöm, az is elég lenne." Ezután saját szavaival folytatta: - Köszönöm, Uram, hogy meghívtál szolgálatodra, és hatvan éven át megtartottál hűségben és szeretetben.

A KÖZÉLETI EMBER

Dr. Gyürki Lászlót minden körmendi ismeri, egyenes jellemű, szókimondó embernek tartják. Aki nemcsak egyházi, hanem közéleti ténykedése okán is fontos szereplőjévé vált a körmendi hétköznapoknak. Elsők között volt, ha az egyházi szellemi és anyagi értékek védelméről volt szó. Segítette a testvérvárosi kapcsolatok kiépítését, részt vett a Batthyány család örökségének ápolásában, de szót emelt a kórházért is. Számos karitatív akcióban vett részt, komoly tudományos munkát végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!