Hírek

2010.06.03. 14:50

Gyémántokkal kirakott aranytálca: Orbán Viktor ajándéka Slotáéknak

Reménytelenül zuhog, amint ráhajtunk a komáromi Duna hídra. Szinte karnyújtásnyira a folyó. Ha nem nyitották volna meg a szigetközi tárazókat, már vízben állna a város. Felvidéki riportunk.

Kozma Gábor

Amelynek északi részében plakátháború dúl, készülnek a jövő heti választásokra. Az egyik nacionalista párt plakátján fiatal, csinos hölgy kulcsolja tenyerébe a rózsafüzérrel átszőtt szlovák címert: Megóvjuk Hazánkat, harsognak a betűk. Na de kitől és mitől? Odébb szintén óriásplakát, rajta meg az áll magyarul;  Magyarul. Bátran. Hogy mennyire bátran, azt jelzi, szlovákul is felírták a szöveget. E két kis epizód jól jellemzi az egyelőre politikai síkú ellenségeskedést.

Sok minden összeszaladt mostanság Szlovákiában, a magyarlakta vidékeken. Az utóbbi években megváltoztatták a választási törvényt, a nemzetiségiek kárára. Aztán megszavazták, alkalmazzák a nyelvtörvényt, amely ugyancsak hátrányos a több mint félmilliós magyarság szempontjából. Most pedig itt van az állampolgársági vita, amelynek ki tudja, hova futhat ki a vége. Nem kétséges, vége a szlovákiai magyarok hétköznapi kis nyugalmának, megjelent a  fenyegetettség. Ha élnek a magyar állam kínálta állampolgársággal, elveszíthetik a szlovákot. Ha meg nem élnek, akkor komoly erkölcsi dilemmával kell megmérkőzniük. Így sem jó és úgy sem jó: ez az az utca, amelyből  nem könnyű jól kijönni.

Az inkább ősznek tetsző június esős arcát mutatja. Ógyalla (Hurbanovo)  ázik, az utak mellett víztengerek alakulgatnak. A környező patakok  mindegyike kiöntött, oda a termés. Ha így megy tovább, akkor a halászaté lehet a jövő...   Utunk a nagy múltú obszervatóriumba ágazik le, ahol Ladislaus Cerni, vagy inkább Csernyi László fogad. 

Régi barátja a vasi amatőrcsillagászoknak, s bár szlovák, perfekt magyar is.
 
- Ennek a kettős állampolgárságnak  nem látom az értelmét  - válaszolja.
 
- Sem az értelmét, sem a gyakorlati hasznát. Mert hát  mi van most? Békében megvagyunk egymással, akkor utazunk magyarba, amikor csak akarunk, nincs korlátozás. De ha most felveszi valaki a magyar állampolgárságot és történetesen közhivatalnok, akkor utcára kerülhet. A politika fújja ezt az egészet fel: a Csáky, a Slota, meg a Duray  mondja.

Ógyallán magyar nyelvű iskola és óvoda működik, magyar könyvkiadás is van. Cerni úr akkor kezdte a munkát az intézményben, amikor még Novotny volt az elnök és Csehszlovákiának hívták az államot. Akkor is voltak problémák, főleg az asszimilációt sérelmezték.

- Ez most is van, ez egy folyamat - fejtegeti a csillagász. - Ez ellen nem lehet sokat tenni. Ha valaki itt él, akkor viheti többre, ha megtanulja az államnyelvet. Attól tartok, a kettős állampolgárság elkülönülést, tömbösödést hozhat.

Ettől amúgy mások is óvnak. Mikulás Dzurinda ex-miniszterelnök nemrég úgy okította a magyarfaló Jan Slotát, hogy az állampolgárságra adott válaszuk egységesítheti, masszív tömbbe terelheti a szlovákiai magyarokat. Ez pedig a  területi követelésekig is elvezethet. Lett is erre nagy felhorgadás, a nacionalisták már egy ideje vészharangokat kongatnak.

A hétköznapi valóság szerencsére más. A már megszokott kellékké vált esőben futunk be Udvardra (Dvorny Nad Zitavou), a nagymúltú városba. A két évvel ezelőtt felavatott, kálváriai Szent  Márton lábnyom és a kitelepítettekre emlékező szobor is épségben van. Sőt!

- Pár nap múlva nagy ünnepünk lesz, felállítjuk Szent László szobrát - árulja el a több mint ötezer fős település első embere, Kálazi József. Aki a Községházán fogad, s éppen egy anyaországbeli delegációval tárgyal.

- Sokrétű és átfogó kapcsolatokat ápolunk a magyarokkal, közte a szombathelyiekkel. A Kálvárián általuk elhelyezett lábnyom turisztikai látványossággá lett. Ezek erősítik igazán a barátságot és adnak biztatást a nemzetiségieknek -fogalmaz.

Aztán a kettős állampolgárság kérdését megemlítve egyszerre élénkre vált, majd kissé meglepő kijelentéssel nyit.

- Gyémántokkal kirakott aranytálcán nyújtotta át a válsztási győzelem esélyét Orbán úr a mi nacionalistáinknak  szögezi le.
 
- Ennél rosszabb időzítést el sem képzelhettünk volna. Fico és Slota akár bele is bukhatna a görög ügybe, vagyis abba, hogy 821 millió eurót utalnak át a bőkezűen pazarló Görögországnak. Erre fel jött a mentőöv... Másról sem szól a kampány itt, minthogy Magyarország új hadoszlopot verbuvál belőlünk.

A polgármester hangsúlyozza, nincs egyedül a véleményével. Miközben a szintén helyi CSEMADOK-vezető, Salgó  Tibor a magyar állampolgárság pozitívumait emeli ki, üdvözölve azt, Kálazi úr közli: a tizenkét fős képviselő testületnek nyolc magyar tagja van. Ebből hárman várhatóan felveszik az állampolgárságot, jegyzi meg. Ezáltal elveszíthetik a mandátumukat.

- Ha sok helyütt így lesz, akkor  megfordulhatnak a képviseleti súlyok és arányok a Felvidéken - halljuk aztán. Abban azonban nincs vita, hogy útlevélből lehet több, hazából azonban csak egy.
 
- Márpedig a mi hazánk itt van - mondják.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!