Hírek

2013.05.05. 07:24

Gyepűtiprás hét hegyen

Sótony - Szombaton a hagyományoknak megfelelően a reggeli mise után 10 órakor kezdődött a gyepűtiprás a Kómár hegy bejáratánál.

Benkő Sándor

A kupica pálinka elfogyasztása után a Kómár hegy kapujánál Vörös István polgármester hivatalosan is köszöntötte a szikrázó napsütésben egybegyűlteket. A polgármester elmondta, hogy a sorban ez a 139. gyepűtiprás, megköszönte a szőlő és pincetulajdonosokat, akiknek a munkája és a példa értékű vendégszeretet nélkül nem tudtak volna ünnepelni szombaton. A beszédében külön kiemelte a helytörténeti múzeum pillanatnyi helyzetét. Tavaly ebben az időben még bizonytalan volt a sorsa, viszont a nyáron kiderült, hogy a pályázati pénz rendelkezésre állása miatt a múzeum nem csak remény marad. A múlt évben el is kezdték a munkálatokat. Az Uraság-hegy bejáratánál lévő épületet már újracserepezték, viszont a berendezéséhez ismét kérte a lakosságot a polgármester, hogy segítsenek a régi tárgyak, dokumentumok, fotók gyűjtésében.

Simon Gergely a Szőlő című verset szavalta el, majd Szakos Károly hegybíró a hegybirtokosság nevében köszöntötte a vendégeket. Ismertette a gyepűjárásnak a több mint száz éves hagyományát, aminek eredeti funkciója a szőlőbirtokok tavaszi szemléje volt. Májusban a gazdák a hegybíróval és hegymesterekkel együtt bejárták a hegy gyepűjét, megnézték, hogy mindenki rendbe tette-e. Megnézték, hogy a tél folyamán keletkezett-e kár, milyen termés várható. Tapasztalataikat a hegykönyvbe is lejegyezték.

Az évek során a sótonyiak ragaszkodtak a hagyományokhoz, de eredeti funkcióját már csak részben őrzi. A hagyományoknak megfelelően az idei, 139. gyepűjárás is szentmisével kezdődött, ahol imádkoztak a bőséges termésért. A polgármester és a Szakos Károly megkoszorúzták Toldi Lajos örökös hegybíró kopjafáját, majd a bejcgyertyánosi asszonykórus énekelt bordalokat. A hegybíró ismertette az áprilisi borverseny statisztikáját. A versenybe 42 fehér, 20 vörös és 3 rose bort neveztek a gazdák. Az ebben az évben nevezett borok közül annak, akit a zsűri legjobbnak ítélt, emlék vándortáblát adtak át. Egy évig díszítheti a pincéjét Szakos Endrének.

Az ünnepség után aztán megindult a vándorlás a hegyen. A hagyományoknak megfelelően a gazdák meglátogatták egymás pincéjét, megkóstolták boraikat. Minden egyes pohár bor elfogyasztása után egy-egy rovátka került a mogyoróvesszőre. A legkitartóbbaknak akár ötven rovátka is kerülhetett a botra, mondta Szakos Károly. A hegybíró tájékoztatása szerint a hét hegyen hozzávetőleg 40-50 gazda nyitja ki ilyenkor a pincéjét, elsőként nála kezdték a kóstolgatást a vendégek. Vörösbor, szendvics, pogácsa, házi kifli volt a szépen megterített asztalokon, mint általában mindenütt.

Szakos Károly szerint a hegy szőlőfajtáit korszerűbbre cserélik a gazdák. Míg korábban az otelló és más direkttermő fajták uralták a telkeket, mára már inkább az igényesebb, nemesített fajtákat ültetik. Az év eleji borzasztó időjárás miatti fejlődéskiesést a természet hamar behozta. Jó termés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!