Hírek

2017.05.15. 16:50

Gyerekbarát munkahelyek Vas megyében

Egyre több munkáltató áll elő családbarát intézkedésekkel - Vasban is vannak jó példát mutató céget. Mégsem alakult még ki hagyománya annak, hogy a gyerekeinket bevigyük a munkahelyünkre.

Tóth Kata

Egyre több családanya és családapa gondolja azt, hogy meg kell találnia a mindennapokban a munka és a magánélet egyensúlyát. Az egyik legnagyobb állásportál több mint ezer internetezőt kérdezett meg a gyereknevelés és a munkahelyi kötelezettségeik viszonyáról. Felmérésük érdekes eredményt hozott: a férfiak és a nők között még mindig jelentős különbségek vannak ebben a kérdésben, de már az apukák negyede is törekszik arra, hogy családbarát munkahelyet találjon magának.

A nők sokkal többször viszik be a gyereküket a munkahelyre, az igényük is nagyobb erre, a munkáltatójuk pedig elnézőbb, ha a gyerek betegsége miatt otthonról kell dolgozniuk. Más kérdés, hogy az említett felmérésben részt vevő válaszadók 73 százalékáról kiderült, még soha nem vitte be a munkahelyére a gyerekét.

Egy hónapja ért véget a tavaszi szünet, még néhány hét, és kezdődik a nyári leállás az óvodákban, iskolákban. Addig is lehetnek nevelés vagy tanítás nélküli munkanapok, közbejöhet betegeskedés - csupa olyan alkalom, amikor a szülőknek meg kell szervezniük a gyerekeik őrzését. Nagyszülői felügyelet, táborok, babysitterek, az osztálytársak, csoporttársak szülei mind szóba jöhetnek, de így is maradhatnak napok, amikor apán és anyán kívül nincs, aki vigyázzon a csemetékre.

Jó gyakorlatot felmutató munkahelyből sok van az országban. Néhány éve például egy bank öt munkaállomásos gyerekbarát irodát kezdett működtetni kísérleti jelleggel a fővárosi székházában. Azoknak a kollégáknak akartak így segíteni, akik pár órára vagy 1-2 napra nem tudták megoldani a gyerekük elhelyezését - saját felügyeletük alatt egy játszósarokban tölthették el az időt a lurkók.

A nők sokkal többször viszik be a gyereküket a munkahelyre, az igényük is nagyobb erre, a munkáltatójuk pedig elnézőbb, ha a gyerek betegsége miatt otthonról kell dolgozniuk Fotó: Shutterstock

Vas megyében is van jó példa. Három éve minisztériumi elismerést, családbarát munkahely címet nyert a bogáti idősek otthona. A díj vállalásokkal is járt: tettek azért, hogy tréningen, kirándulásokon, nyugdíjastalálkozón, karácsonyi ünnepségen kovácsolódjon össze a csapatuk. Az otthonban időről időre felvetődik, hogy gyermekfelügyeletet, esetleg nyári tábort szerveznek a munkatársak csemetéinek, de a tárgyi feltételeik ehhez még hiányoznak.

Az intézményük területén olyan munkavállaló nincs, aki meg tudná oldani, hogy munkaidőben vigyázzon a dolgozók gyerekeire; ha valakit fogadnának, az foglalkoztatási problémát vetne fel. A gyerekfelügyelet, az étkeztetés, a mosdó külön helyszínt igényelnének, ezt most még nem tudják biztosítani. Amiben viszont segítenek: a nővérek, mentálhigiénés munkatársak közül sokan vidékről járnak dolgozni: a műszakjukat a buszokhoz igazítják, rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatást kínálnak nekik. Mentálisan és fizikailag is rendkívül megterhelő munkát végeznek az ápolók, ezért is fontos a családbarát munkakörnyezet.

Az egyik elektronikai berendezéseket szerelő, szombathelyi telephelyű nagyvállalat családbarát intézkedései is figyelemreméltóak: 45 ezer forintos bérletidíj-támogatást nyújtanak azoknak a kollégáiknak, akik messziről költöznének a megyeszékhelyre. A kismamaműszakjuk 6 óra helyett 7.45-kor kezdődik. Kétszer szerveztek családi cirkuszelőadást a kollégáik számára, családi napjaik, Mikulás-ünnepségük már régóta van. Három, a cég által támogatott nyári táborba lehet jelentkezni náluk, hogy a gyerekek miatt ne kelljen külön szabadságot kivenniük a szülőknek a szünetben. Egyre szorosabban együttműködnek az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettel, és mérlegelik, hogy családi bölcsődét indítanak 5-10 gyermek részére.
Egy biztos: ha egyensúlyba kerül a család és a karrier, a munkatársak elkötelezettebbé válnak, hatékonyabban dolgoznak, ez pedig növeli a vállalat teljesítményét.

BÖLCSŐDE, GYEREKSAROK, FELÜGYELET

A családbarát munkahely ismérvei: alkalmanként magunkkal vihetjük a gyerekünket az irodába, vagy szükség esetén végezhetjük a munkánkat otthonról. Ezenkívül lényeges a rugalmas munkaidő, az, hogy a munkaadó támogassa a gyes utáni, fokozatos visszatérést, legyenek munkahelyi és családi rendezvények, ne kötelezzék akaratuk ellenére túlórára az alkalmazottakat. Nagy segítséget jelentene, ha az anya/apa a munkahelyén helyezhetné el a gyermekét megfelelő körülmények, szakemberek és felügyelet mellett.

Megoldást jelenthetnek a munkahelyi bölcsődék: év elejétől van lehetőség ilyenek kialakítására. Bármelyik foglalkoztató - nem csak profitorientált vállalkozások - létrehozhat bölcsődét a telephelyén, vagy akár egy bérelt helyiségben. Uniós fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre ezek támogatására. Az 5-7 fős csoportokba befogadhatnak gyerekeket a munkahelyen kívülről is. Sok cég segíti a gyerekes családokat: iskolakezdési támogatással, Szép-kártyával, ami üdülési lehetőséget ad, iskolai Erzsébet-utalvánnyal, ami felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására.

Egy munkahelyi közösség akkor családbarát, ha a vezetők elkötelezettek az ügy mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!