Hírek

2013.05.26. 18:04

Gyereknap és Táncos párválasztó Szombathelyen

Szombathely - Záporral indult a Városi Gyermeknapi Forgatag és később is esett, de ez senkit nem zavart: 700-1000 gyerek játszott vasárnap egyidőben a Történelmi Témapark fedett játszóhelyein. Csak a Sárkányvár nem volt sátor alatt, de működött, eső esetén szünettel.

Merklin Tímea

A színpadon művészeti csoportok bemutatói, bábelőadások, valamint gyermekkoncert szórakoztatta a gyerekeket. Láthattak bemutatókat az idei Tündértánc Gyermek Művészeti Fesztiválról, fellépett a Kereplő Színház a Lúdas Matyi című bábjátékkal, a Kis-Hétrét Zenei Társulás a Tudod-e? című zenés gyermekműsorával. A Mesebolt Bábszínház a Hoppláda című bohócjátékot hozta.

Ezzel párhuzamosan érdekes és izgalmas játékok zajlottak a kert minden pontján. Voltak interaktív játékok és sportbemutató, Kerekítő Mondókás foglalkozás, megmutatták magukat a Savaria Legio harcosai. A kézműves sátorban például agyagozhattak, kötelet és érmet verhettek, papírsárkányt készíthettek az ügyes kezűek. Ókori Harci Püfölő, kötél akadálypálya, furfangos logikai fejtörők, Tudor társasjátékok teszték próbára a játékosok erejét, ügyességét és elméjét. A legkisebbek a babasátorban régi gyermekbútorokkal, fából készült tárgyakkal játszhattak, az óvodás korosztály számára pedig a Bóbita kínált kézügyesség-fejlesztő és logikai játéklehetőségeket.

Az ország nagyobb városaiban egy időben ugyanazt a koreográfiát táncolták a fiatalok. Fotó: Szendi Péter

Az óriási népszerűségnek örvendő Sárkányvár elnevezésű interaktív játszóházban a legbátrabbak megküzdhettek a félelmetes sárkánnyal, megmenthették a királylányt, rabolhattak a magasból sárkánytojást, célba dobhattak a vár ablakaiba. A koronás, palástba öltözött kis hősök minden állomáson a próbatételeket igazoló pecsétet kaptak a kardjukra.

A Fekete István Állatvédő Egyesület is megjelent állatsimogatóval, állati totóval, zsákbamacskával és örökbefogadási lehetőséggel.

A Történelmi Témapark volt a helyszíne vasárnap este a Táncos párválasztó Szabad egy táncra? című akciónak is. A zenés-táncos ismerkedési alkalomhoz országos flashmob kapcsolódott.

Az országos flashmob. Fotó: Szendi Péter

A program egyidőben ment Magyarország tíz nagyvárosában az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében. A párválasztó lényege az, hogy felhívja a figyelmet a tánc nyújtotta ismerkedési forma lehetőségeire, felkeltse a fiatalok és gyermekek érdeklődését a tánc iránt.

Szombathelyen, a tánc fővárosában talán nem is kell mondani: a tánc sokszínű mozgásforma, a klasszikus balettől a néptáncon át a diszkóig sokféleképp művelhető, és nálunk igazán sokan művelik is.

A Történelmi Témapark színpadán az Energye Dance Team a Táncos párválasztó esti műsorában. Fotó: Szendi Péter

A különböző műfajok azzal hozhatók közös nevezőre, hogy a tánc alapvetően társas jellegű, akárcsak az élet maga. A Táncos párválasztó este fél hétkor kezdődött. A programon hét táncműfaj kilenc képviselője lépett fel, amelyet 19 órakor egy országos flashmob szakított meg. (Az össznépi táncot pedig csaknem a színpad előtt pedig automatikusan beinduló öntözőrendszer, de szerencsére hamarosan sikerült elállítani a vizet.)

Ekkor tíz városban egyszerre, ugyanazt a koreográfiát táncolták a fiatalok.

Fellépők voltak a rendezvényen: Ungaresca Néptáncegyüttes, Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tekergő csoportja, Prímadance TSE, Energy Dance Team, Attitude Balettiskola, Kummer Táncegyüttes, Galaxy Rock and Roll Klub, Savaria TSE, Lorigo TSE.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház is részt vett a rendezvényen. A közös cél az, hogy a fiatalok párválasztását megkönnyítsék, példákat mutassanak a párkeresés területén, hiszen egyre több az olyan fiatal, akinek nincs tere az ismerkedésre. A Történelmi Témaparkban tegnap rájuk is gondoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!