Hírek

2017.07.17. 17:16

Gyermekekkel teszteltük a saját márkás és a közismert dobozos jégkrémeket

SZOMBATHELY, VÉP Érdekes adatokat közölt a Nébih: átlagosan három-négy liter jégkrémet eszik meg egy ember évente Magyarországon. Nem meglepő: a statisztikát főleg a nyári hónapok dobják meg. A családi kiszerelésű jégkrémek fogynak a legjobban: ezeket teszteltük édesszájú gyerekekkel.

Vadas Krisztina

Mennyiség

Három-négy liter évente - ez egy emberre vetítve nem tűnik soknak, sőt, az USA évi 26 literes átlagához képest valóban szerény adat. Azonban ha a táplálkozási ajánlásokat vesszük figyelembe, akkor a magyar átlag jól szerepel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: a jégkrémvásárlások év közbeni eloszlása azt mutatja, hogy főleg szezonálisan vásárolunk hűsítő finomságokat. A hazai jégkrémfogyasztás jellemzően időjárásfüggő, ezért nem véletlen, hogy a melegebb nyarakon nagyobb a kereslet.

Az egyik piackutató cég adatai szerint a jégkrémszektor éves forgalma az utóbbi években meghaladta a 17 milliárd forintot. Adataik szerint a forgalom több mint egyharmadát tették ki a pálcikás, tölcséres, szendvicsjégkrémek, kétharmadát pedig a családi, nagy kiszerelésű termékek.

A családok szívesen vesznek nagyobb mennyiségben, és a legjobb, ha több különböző íz van egy dobozba csomagolva. Az egyízű jégkrémek közt még mindig a csoki és a vanília a sláger.

Habár a dobozban jól nézett ki, mégsem a legdrágább jégkrém ízlett a legjobban Lucának és Zsófinak Fotók: Szendi Péter

Csoki

Három  különböző márkájú és  árú,  csokoládé  ízű, családi  kiszerelésű jégkrémet választottunk a teszteléshez. A kérdés, amire a választ kerestük: finomabb-e a drágább, széles körben ismert márkájú édesség, mint egy bolt saját terméke.

Fontos előtte megemlíteni, hogy mitől különbözik a csokoládés és csokoládé ízű jégkrém. Míg az előbbinek legalább kétszázaléknyi kakaó- vagy csokoládéterméket kell tartalmaznia, és nem lehet benne kakaó és csokoládé ízű aroma vagy barna színt erősítő színezék, addig a csokoládé ízű jégkrém csak csokoládéaromát tartalmaz, valódi csokit nem - érdemes erre figyelni a választásnál.

Egy 449 forintba kerülő „nevenincs", egy 649 forintot kóstáló saját márkás és egy prémium kategóriájú, 899 forintért árult csokijégkrémet szolgáltunk fel a lányoknak. Gyermeki őszinteséggel mondták el véleményüket.

A teszt végére jutott csoki az elégedett arcokra is Fotó: Szendi Péter

Sorban

Elsőként az egyik német áruházlánc saját prémium márkás jégkrémét kóstolták: Zsófi és Luca szinte azonnal rávetették magukat a kistálakra, annyira ízlett nekik a csokis csoda. Repetát is kértek belőle, sőt a dobozból is kanalaztak, mikor elfogyott. Persze mi is megkóstoltuk: állaga lágy, krémes volt, érezhetően nem spóroltak ki belőle semmit. A második, „nevenincs", olcsóbb fagyi már nem aratott ekkora sikert. Sőt, néhány kanál után egyenesen visszaöntötték a dobozba a jégkrémet. Zsófi már amikor meglátta, megállapította, hogy nem fog ízleni. Így is lett - valóban nem volt túl biztató a kinézete, és az állaga is nagyon vizes hatást keltett.

Az utoljára kóstolt márkás jégkrém mind illatában, mind állagában jobb volt a többinél, azonban Luca amint megkóstolta, felkiáltott: „ezt meg kellene cukrozni!" Ízlett nekik, de nem lett a kedvencük. Végül a prémium saját márkás terméket hozták ki győztesnek a jégkrémek versenyéből: ez ízlett mindenkinek a legjobban.

Összességében tehát nem garancia a magasabb ár a jobb minőségre.

KÁNIKULAI HÉT KEZDŐDÖTT

A csütörtök lesz a legmelegebb nap a héten Szombathelyen az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint. Aznap plusz 33 °C lehet a vasi megyeszékhelyen.

Szerda délután 29 °C lehet a maximum, holnap 32 °C lesz a legmelegebb órákban, aztán a hét második felében 30 °C-ot mérhetünk majd - részletezi a legfrissebb szombathelyi prognózis.

A melegedés hajnalonként lesz szembetűnő: egyre kevésbé frissül fel napkeltekor a levegő. Ma és holnap 15-17 °C lesz reggelente, aztán már csak 18 °C lehet a napi minimumérték Szombathelyen. Nem valószínű, hogy megdől Szombathely egyetlen júliusi hőmérsékleti rekordja: 1996. július 21-én plusz 5,5 °C volt a vasi megyeszékhelyen, azóta nem volt ennyire hideg ez a nap az ország területén, Szombathelyen sem.

Strandolásra (és fagyizásra) tökéletes lesz az időjárás a héten, hiszen csapadékra nem kell készülni, csak szombat délutánra ígérkezik kevés záporeső: egy millimétert ír a szombathelyi prognózis.

Szombaton és pénteken is megerősödhet a szél: 42-46 kilométer per órás lehet a legerősebb széllökés, jellemzően déli áramlás látszik az előrejelzésben.

Csütörtök estig csökken, aztán emelkedik majd a légnyomás: ezt megérezhetik a frontérzékenyek, fejfájás formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!