Hírek

2009.09.15. 02:29

Gyógyszertárak élethalálharca

Körkép - A 2007-es nagy gyógyszertár-liberalizáció után Vasban egy évvel később kezdődött el a gyógyszertári piac átrendeződése, de a nagy nyitási hullám csak 2008-ban érte el Szombathelyt. Az éles versenynek vannak vesztesei: két belvárosi patikát már bezártak.

Angyal László

A fél ország vitatkozott azon 2007-ben, hogy áruljanak-e nem vényköteles gyógyszereket a benzinkutaknál, a drogériákban, postákon, miközben a patikaliberalizációs törvénynek volt egy ennél sokkal fontosabb következménye: feltétellel - bizonyos extra szolgáltatások bevezetésével - szabad utat engedtek az új gyógyszertárak megnyitásának.

Dr. Kiss Gézáné, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének főgyógyszerésze három megye patikahelyzetét ismeri, először a Vas megyeiről beszél, ahol látványosan átrendeződött a piac.

- Évtizedeken keresztül egy-egy városban állandó volt a gyógyszertárak száma, mivel akkoriban a lakosok száma volt a döntő, vagyis településenként ötezer főben határozták meg egy-egy gyógyszertár nyitásának lehetősé- gét. Ezért lehetett évtizedeken keresztül probléma a Stromfeld-lakótelepiek gondja: hiába volt a legközelebbi gyógyszertár több kilométerre tőlük, a vasútállomásnál, nem lehetett náluk gyógyszertárat nyitni, mivel Szombathely lélekszáma 80 ezer fő körül mozgott. Érdekes módon hiába lépett hatályba a liberalizációról szóló törvény 2007. január elsején, a vasi megyeszékhelyen csak ősszel nyitott meg az első új gyógyszertár, a Kamilla patika, a Kossuth Lajos utcában. Az extra szolgáltatások közül, mint más patikák esetében, ők is azt vállalták, hogy a heti nyitvatartási idő legalább hatvan óra lesz, illetve két kilométeres körzetben díjmentesen kiviszik a gyógyszereket. Egyébként megjegyezném azt is, hogy a nyitvatartási idővel kapcsolatos kötelezettség három évre szól.

A regionális tiszti-főgyógyszerész szerint az új rendelet életbe lépése után indul el komolyabban a gyógyszerészi gondozás rendszere. Ennek az a lényege, hogy a gyógyszertár egy külön tanácsadó-helyiségében a megfelelő továbbképzésen részt vett gyógyszerész vérnyomást, koleszterin- és vércukorszintet mér, s tanácsot ad, és ha szükséges, orvoshoz irányít.

- Ebbe a sorba illeszkedik a legújabb tanfolyam, ami idén ősszel indul, és ez a hajvizsgálattal kapcsolatos.

Régiós kitekintést is ad a szakember, hiszen három megye patikáit felügyeli.

- Győr-Moson-Sopron megyében nincs hiány gyógyszerészből, vélhetően a jó közlekedési lehetőségek miatt vonzó a fiatalok számára Győr, Sopron pedig nagy tradíciókkal bíró város. A másik két megyében az aprófalvak okozzák a problémát, a kis települések ellátására azonban van megoldás: fiókgyógyszertárak létesítése, vagy az orvosi kézi gyógyszertár, amikor a saját betegeinek adja ki az orvos a gyógyszereket. Végezetül egy régiós adat: míg Vasban a megyeszékhelyen, addig Zalában Nagykanizsán, Győr-Moson-Sopronban pedig Mosonmagyaróváron létesült a legtöbb patika.

A szakmai háttér után lássuk az üzleti viszonyokat. Szombathelyen elsőként nyitott a Kamilla patika. A Kossuth Lajos utcában beszélgetünk a tulajdonossal, aki szerint az eltelt két év alatt nagyot változott a világ.

- Nagy reményekkel indultunk, a belváros után a Stromfeld-lakótelepen is nyitottunk patikát. Csakhogy 2008 nyarától kezdve egymás után nyíltak a városban a gyógyszertárak. A teljesség igénye nélkül: kettő a vasútállomásnál, egy-egy a két nagy hipermarketben, de van a kertvárosban, a belvárosban és egy ahhoz közeli utcában is. Miközben teljesen átalakul a piac, zavarok vannak a finanszírozásban is: hatalmas a hiány az egészségbiztosítási kasszában. S mivel a három nagy nagykereskedő cég nem hajlandó hitelezni a patikáknak, így az marad talpon, akinek van elegendő forgótőkéje. A gyógyszertárak üzemeltetése ugyanis tőkeigényes vállalkozás, ezért kis patikák például nem tartanak bizonyos gyógyszereket. Mondjuk olyat, ami 990 ezer forintba kerül, és legfeljebb egymillió forintért lehet eladni. Nem kell jóstehetség hozzá: rövidesen letisztul piac. Nem véletlen, hogy Szombathelyen két gyógyszertár már bezárt, egy harmadik pedig költözni kényszerül. Arról nem is szólva, hogy a gazdasági válság a patikákban is érezteti hatását, a kisebb forgalom miatt mindenki megpróbál takarékos működésre átállni.

A szombathelyi Fő tér sokáig a patikusok álma volt: virágoztak a gyógyszertárak. De most a Kígyó gyógyszertár zárva (tulajdonosváltás miatt, olvasható az ajtón), így a Szentlélek patikába térek be. Hétköznap délelőtthöz képest szép a forgalom az 1736-ban alapított gyógyszertárban. A látszat csalóka, mondja dr. Csonka Gábor gyógyszerész.

- A Kígyó patika bezárása miatt nőtt a forgalmunk, ám ez sem elég a boldogulásunkhoz. Az önkormányzattól béreljük a helyiséget, kérvényeztük, de nem csökkentették a tetemes bérleti díjat. Most más megoldást keresünk.

A gyógyszerész 1972 óta dolgozik itt. Elmondta: a patika teljes belső berendezése műemléki védelem alatt áll. A nyolcvanas években felújították a helyiséget, a renoválás alatt a gyógyszertári központban helyezték el az ódon bútorzatot. Ha a patikát bezárják, elköltöznek, s akkor a méretre készült gyönyörű bútorzat sorsa is megpecsételődik: múzeumba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!