Hírek

2006.02.24. 09:54

H5 vírustípus a franciaországi Ain régióban

Párizs (MTI/AFP/AP) - A madárinfluenza \"erõs megbetegítõ képességû H5 vírustípusa\" okozta pulykák elhullását az utóbbi napokban a kelet-közép-franciaországi Ain régióban, de azt még nem lehet tudni biztosan, hogy a H5N1 altípusról van-e szó - jelentette be pénteken a francia mezõgazdasági miniszter.

Mórocz Zsolt

Ha a nyugat-franciaországi Ploufragon laboratóriumában bebizonyosodik, hogy az emberre is veszélyes H5N1 pusztított a pulykafarmon, akkor ez lesz az elsõ eset Európában, hogy az altípus háziszárnyas-telepen megjelent - tette hozzá Dominique Bussereau a France 2 tévének nyilatkozva.

rn

 A miniszter szerint aggodalomra ad okot az a tény, hogy a pulykafarm annak a védõövezetnek a határán helyezkedik el, amelyet az ország elsõ madárpusztulásának környékén hoztak létre. (Február 18-án jelentették be, hogy egy vadkacsa a H5N1 vírusaltípus okozta fertõzésben hullott el, majd elpusztult egy másik vadkacsa is.)

rn

 Csütörtökön jelentették be annak gyanúját, hogy a H5N1 altípus okozta a pulykák elhullását, . A pulykafarmon 11 ezer állatot tartottak. Óvatosságból mindet levágták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!