Hírek

2006.02.24. 09:57

H5N1 Kambodzsában is

Phnompen (MTI/AFP/Reuters) - Ismét megjelent a madárinfluenza Kambodzsában, a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa három házi kacsa elhullását okozta egy kelet-kambodzsai baromfineveldében, a vietnami határ közelében - jelentették be pénteken a helyi hatóságok.

Mórocz Zsolt

A madárinfluenzában történt baromfipusztulásra február 6-án, rutinellenõrzés során bukkantak a hatóságok Kampóng Cham tartományban egy olyan tó partján, amelynél vadmadarak is megtalálható. A phnompeni Pasteur-intézet megerõsítette, hogy a H5N1 vírusaltípusról van szó - közölte Yim Voeunthan, a mezõgazdasági miniszter helyettese

rn

. Az elhullások után a baromfinevelde mind a 223 baromfiját megsemmisítették óvatosságból, de a minisztériumi tisztségviselõ szerint bebizonyosodott, hogy a három kacsán kívül egy állat sem kapta el a betegséget. A hatóságok kérték a környék minden baromfitartóját, hogy vágja le összes háziszárnyasát, de hozzátették, hogy kártérítést nem tudnak fizetni nekik.

rn

Ez a madárinfluenzás eset azt jelenti, hogy a betegség visszatért Kambodzsába. A kórokozó elõször 2004-ben jelent meg, és legkevesebb négy ember halálát okozta.

rn

Tavaly március óta azonban nem jeleztek sem állati, sem emberi megbetegedést a délkelet-ázsiai országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!