Hírek

2012.09.28. 05:36

Halálról, népegészségügyről - Miben hunytak el tavaly a kőszegiek?

Kőszeg - Statisztikai adatok szerint január 1-én 12 ezer 55 lakója volt Kőszegnek. Hogyan, milyen körülmények között éltek tavaly? Miben hunytak el? Csütörtök délelőtti ülésükön a város népegészségügyi helyzetéről is tárgyaltak a kőszegi képviselők.

Némethy Mária

Tavaly Kőszeg lakói közül 159 hunyt el, 96 születést regisztráltak, áll a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kistérségi intézetének tájékoztatójában. Az idén január 1-jén a 12 ezer 55 kőszegi lakosból 6 ezer 361 volt a nő, 5 ezer 694 a férfi. A legnépesebb korcsoport a 15-19 év közöttieké, abban a nemek aránya 557:464 - a nők javára.

A városban tavaly legtöbben (az elhunytak 49,44 százaléka) a keringési rendszer betegségébe halt bele, második halálok (6,74 százalék) volt a táplálkozási és anyagcsere betegségeké, a harmadik helyen (5,62 százalék) a légzőrendszer betegségei álltak. A daganatos betegségek közül a nőknél a vastagbél rosszindulatú daganata állt az első helyen (19 százalék), a második volt (18 százalékkal) a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata. A férfiaknál a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata a legnagyobb arányú (37 százalékos), a vastagbél és a máj daganatos megbetegedése (14 százalékkal) áll a második helyen. A keringési betegség okozta halál a legmagasabb a nők között a 80 éven felüli korcsoportban volt, a férfiaknál a 60-79 év közöttieknél.

A város 2011. évi járványügyi helyzetéről a tiszti főorvosok megállapították: "Az egészségügyi alapellátással közösen végzett felvilágosító és ellenőrző munkánk eredményeként Kőszeg város járványügyi helyzetét évek óta kedvezőnek tartjuk."

Tavaly 159 fertőző megbetegedés volt Kőszegen. A megbetegedések zöme (130) vírusos bélfertőzés volt, ez duplája az előző évi megbetegedésnek. Közösséget, intézményt érintő enteriális járvány két esetben fordult elő, mindkettő az Időskorúak Szociális Intézetében, a Munkácsy utcában. Márciusban és novemberben is hányinger, hányás, hasmenés tünetekkel betegedtek meg az idősek, akik hamar meggyógyultak, kórházba nem került senki. Lyme-kórban tavaly 7 fő betegedett meg Kőszegen (2010-ben 8 volt).

Tavaly a népegészségügyi szakemberek vizsgálták az ivóvíz minőségét, amit megfelelőnek találtak. Vizsgálták a kirándulóhelyeken lévő források és ivókutak vízminőségét is. A laborvizsgálati eredmények alapján a Hétforrás, a Ciklámen-forrás, a Keresztkút vízellátó rendszere és a Jurisics téri ivókút vízminősége is megfelelő volt. A Hörmann forrás bakteorológiai szempontból, a Szénsavas kút pedig kémiai szempontból - határértéket meghaladó vas-, mangántartalom és zavarosság miatt - volt kifogásolt. Az ellenőrök fertőtlenítést, illetve a rendszer átmosatását írták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!