Hírek

2011.02.17. 16:53

Halász János: átalakul a népegészségügy

A népegészségügy finanszírozása és intézményrendszere is átalakításra szorul - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben, amikor a helyi egyetem népegészségügyi karának vezetőivel találkozott.

MTI

Halász János utalt arra, hogy a társadalmi vitára bocsátott Semmelweis-tervben az egyik alappillérnek kell lennie a népegészségügynek.

A kormányzati ciklus második felére már érzékelhető változások lesznek ezen a területen - tette hozzá az államtitkár. A politikus emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években három program is készült az egészségügy átalakítására, az első dokumentum még az első Orbán-kormány időszakában. Akkor már nem volt idejük a megvalósításra, mára pedig a megváltozott helyzetben kell újrafogalmazni a tennivalókat. Most az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát, a sportot, a szociális szférát is magába foglaló Nemzeti Erőforrás Minisztérium léte is jó alapot ad a népegészségügy komplex fejlesztésére - fűzte hozzá Halász János.

Ádány Róza professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) népegészségügyi karának dékánja úgy fogalmazott: "ami nincs, azt nem lehet átalakítani". Megítélése szerint ugyanis az elmúlt években legfeljebb a retorika szintjén létezett a népegészségügy, a pártok csak a választási kampányban foglalkoztak vele, aztán elfelejtették.

"Ez most nem így lesz, azért vagyok itt tájékozódni, hogy a szakma javaslatait is beépíthessük a megújítás folyamatába" - reagált rögtön a professzor szavaira Halász János.

A dékán megjegyezte, hogy a debreceni népegészségügyi kar a magyar felsőoktatás első és mindmáig egyetlen ilyen intézménye.

Jelenleg az alap- és a mesterképzésben, illetve a szakmai továbbképzésben összesen 740 hallgatójuk van - tette hozzá, majd részletesen bemutatta a karon folyó képzést és a hazai népegészségügy fejlesztésének általuk fontosnak tartott irányait Ádány Róza professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!