Hírek

2016.03.22. 16:16

Harmadik lett a szombathelyi diák rajza – A középiskolások között értékelték Ramóna alkotását

Szombathely, Budapest – Tévedésből rossz korcsoportban értékelték a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola diákjának a rajzát egy országos pályázaton. Az elismerés még nagyobb lett: a középiskolás kategóriában lett harmadik a szombathelyi lány munkája.

Bakos Ágnes

– Megkaptuk az értesítést, hogy legyünk ott a díjátadón, már akkor is láttam, hogy a hatos csoportban értékelték Fodor Ramóna munkáját, de azt hittem elírás – számolt be Ramóna rajztanára, Vörös Lívia.

Nem is akármilyen pályázaton történt a szerencsés tévedés: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és Köznevelésért Felelős Államtitkárság hirdetett rajz- és esszépályázatot a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából. Vörös Lívia elmondta, hogy a határon túli magyar iskolákból éltek sokan a lehetőséggel és adtak be pályamunkákat. A Váci iskolából tíz, hetedik-nyolcadikos diák munkáját küldte be a tanárnő. Alapos kutatómunkát végeztek a tanulók: hogy a kijelölt korban pontosan ábrázolják a magyar zászlót és a címert. Az ilyen feladatoknak, pályázatoknak persze a történelemtanárok is nagyon örülnek.

Az országos verseny díjkiosztóján volt a nagy meglepetés – a szombathelyi küldöttség számára.

– Korcsoportonként hívták ki az első három helyezettet. Ramóna korcsoportjában lement a díjazás, de hiába készültünk átvenni az elismerést. Aztán a középiskolások eredményhirdetésénél derült ki a tévedés.

Mintegy 3 ezer munkát értékeltek, szerte a Kárpát-medencéből küldtek képzőművészeti alkotásokat és írásokat a diákok és óvodások. Így történt a keveredés, ami igazából plusz elismerés a szombathelyi lánynak.

Ramóna szűkszavúan beszélt csak a sikeréről, azt mondta, még nem döntötte, hogy esetleg a képzőművészeti pálya felé veszi az irányt.

Értékes, több 10 ezer forintos könyvcsomagot nyert a rajzával a szombathelyi diák és (kivételesen) a felkészítő tanárokat is díjazták, Vörös Líviát is.

A pályázat színvonalát jelzi a zsűri névsora: a bírálók között elnökölt Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Ott volt az ítészek között Somogyi Győző Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikusművész; Rényi Krisztina Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész; Molnár János, a Magyar Kultúra Alapítvány és a Jászok Egyesületének Nívódíjával kitüntetett festőművész, grafikusművész; illetve Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!