Hírek

2016.11.13. 18:19

Harminc éve lett ismét város Vasvár

Vasvár - Újjáavatásának harmincadik évfordulójára emlékezett a város. Nemcsak vissza, előre is tekintettek az ünneplők a Hegyhát központjában.

Pogács Mónika

A helyi gazdasági élet szereplőit, a kulturális, oktatási és szociális intézmények, civil szervezetek vezetőit, a járási és a megyei közigazgatás képviselőit, a térségi települések és vasi városok polgármestereit, valamint Vasvár kitüntetettjeit, díszpolgárait, köztük Schmittné Makray Katalin köztársasági elnöknét hívták meg a jubileumi ünnepségre.

Tóth Balázs polgármester ünnepi beszédében sorra vette, hogy az elmúlt harminc évben milyen infrastrukturális fejlesztések történtek a városban. Arról is beszélt, hogy az épületek ugyan szépek, de azokba a vasváriak hoznak életet.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott Vasvár történelmi múltját idézte, ami nem harminc, hanem ezer évnyi távlatoktól jogosította fel a települést az ismét visszakapott városi rangra 1986-ban. - A történelmi gyökerek miatt tiszteletbeli megyeszékhelynek tekintem máig a várost - fogalmazott. A kormánymegbízott és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is oklevelet hozott az egykori megyeszékhelynek.

- Az 1986-ban visszakapott városi cím nem csak az évszázados történelmi múlt jóvátétele volt, hanem egyben új lehetőséget jelentett. Nem csak a múltnak, hanem a jövőnek szólt - emelte ki a városi rang visszanyerésének értékét V. Németh Zsolt államtitkár, aki 16 éven át állt a város élén.

Az elért eredmények mellett a jövőről is beszélt: a város és a térség azt szeretné, ha létesülne itt egy térségi népfőiskola, határon átnyúló működéssel, Pannon Népfőiskola néven, mely új lendületet adhat a város fejlesztéseihez.

A város elmúlt három évtizedét egy kiállítás mutatja be a művelődési központban, a tárlatot Kovács Tilda, Vasvár korábbi polgármestere nyitotta meg. Aztán pohárköszöntőjében Schmittné Makray Katalin köztársasági elnökné azt mondta:

- Az ékszerdobozt mára gyönyörűen kifényesítették, melybe érdemes és szabad szellemi és tárgyi kincseket tenni, ahogy ez történt a három évtized alatt és történik a következőkben is minden jel szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!