Hírek

2009.10.07. 02:27

Harmincadik születésnapjára készül a Soltis Lajos Színház

Celldömölk - Mesebérlete mellett négy előadásból álló felnőttbérletet is kínál a Soltis Lajos Színház. A társulat közben 30. születésnapjára készül: a 2010-es év a jubileum jegyében telik el.

Vas Népe

De egyelőre maradjunk a jelenben. A 2009/2010-es évadra négy előadásból álló felnőttbérletet ajánl a társulat, az előadások helyszíne a Koptik Odó utcai kamaraépület. November 7-én A dzsungel könyve című Dés-Geszti- Békés-musicallel indul a sorozat (rendező: Ecsedi Erzsébet). A bérletes közönség december 12-én láthatja A végzetes szerelem játéka című előadást, amely Katona Imre rendezésében épp bemutatóra vár: a Capek testvérek talányos, költői etűdjének premierjét október 30-án tartják, szintén a kamaraépületben.

Az Álomevők címmel színre vitt, egészen különleges mozgásszínházi előadás szintén helyet kapott a bérletben: Deák Varga Rita rendezését 2010 februárjában csodálhatja meg a közönség. Márciusban aztán kávéházi kabaréval zárul a bérletes szezon Celldömölkön, Ecsedi Erzsébet rendezésében. A hagyományos mesebérletben A varázshegedű című Fésüs Éva-mesét (rendezi: B. Péter Pál), valamint a Rózsa és Ibolya című Arany János-meséből készülő előadást (rendező: Nagy Gábor) is megnézhetik a legkisebbek.

Mindeközben zajlanak a 2010-ben esedékes 30. születésnap előkészületei. A Soltis Színház jogelődje - amint az közismert - a Sitkei Színkör, amely a színházat ma is irányító Nagy Gábor vezetésével jött létre 1980-ban; innen a 30. évforduló. A jubileumi év a hagyományos színészbállal kezdődik meg 2010 januárjában. Február 20-án - mondjuk így: a hivatalos születésnapon - mintegy 200 vendég megjelenését várják. Remélhetőleg minél többen eljönnek a régiek közül, és magukkal hozzák a családjukat is. (Nem egy szerelem, házasság köszönheti létezését a színkörnek, a színháznak.)

A születésnap alkalmából fölújítják - és az eredeti szereplőkkel újra tájolni indulnak vele - a hajdan nagy sikerrel színre vitt Tragikus hirtelenséggel című egyfelvonásos vígjátékot. Márciusban újabb felújítás következik, a Celli stílgyaké, amelyet anno a Soltis Színház stúdiósai hoztak létre: többen közülük ma már végzett színészek. Szintén a tavasz folyamán kezdődik meg az a tréningsorozat - az alternatív színházi élet markáns figurájának, Somogyi Istvánnak a vezetésével -, amelyből a tervek szerint novemberre elő-adás születik: a 30 év összefoglalója. Május elején a Magyar Szín-Játékos Szövetség Celldömölkön tartja éves közgyűlését; május végén a Soltis Színház hatodszor rendezi meg Ezerlátó Országos Mesefesztiválját; közben meseíró-pályázatot hirdet. Május 22-én kétnapos konferencia kezdődik a színház névadója, a tragikusan fiatalon, autóbalesetben elhunyt vajdasági színész-rendező, Soltis Lajos emlékére.

És itt vegyünk levegőt: a programokat még hosszan sorolhatnánk - de erre lesz még időnk bőven. Elöljáróban már csak annyit, hogy több vendégelőadás is megfordul majd Celldömölkön a születésnapos évben. Láthatjuk például a gyergyószentmiklósi Figura Stúdiót, a budapesti HoPPart Társulatot (Herczeg Tamás vezetésével), vagy a sepsiszentgyörgyi Osonó Műhelyt. Így megy ez, ha a születésnapos készül izgalmas ajándékokkal - a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!