Hírek

2009.04.22. 02:29

Harmincötödik évfordulóját ünnepelte a Somogyi Béla általános iskola

Körmend - Történetének jelentős állomásához érkezett el a napokban az intézmény. Alapításának 35. évfordulóját ünnepelhette a Somogyi általános iskola. Az intézmény, amely mindig is kiemelkedő szerepet vitt a városi oktatásban.

Kozma Gábor

A 35 év története köteteket tenne ki, de az emlékezés kapcsán érdemes a főbb állomásokat felvillantani. Az intézmény építése 1973 februárjában indult, és 1974 augusztus végére már be is fejeződött. A tantermek mellett könyvtár, konyha, ebédlő és kollégiumi épület tartozott az építményhez. A fejlődés töretlen volt, idővel tornacsarnokkal gazdagodott a suli. A tanuszodát és a sportcsarnokot 1985 augusztusában adták át. 1993- ban az egyházi ingatlan visszaadásáért kapott kártalanítási összegből, önkormányzati támogatással korszerűsítették az intézmény elavult fűtésrendszerét. A kollégium egy részéből számítástechnikai és nyelvi laborokat, rajz szaktantermet, később egy osztálytermet alakítottak ki. A technika szaktantermek kibővítve korszerű tanulókonyhával, varrószobával visszakerültek az iskola épületébe. Évezredforduló után a kollégium középiskolai intézménnyé alakult át. A változás eredménye egy új épületrész lett. Az átépítése miatt szükségessé vált a könyvtár átalakítása. Erre 2003-ban került sor. Azóta is történtek kisebb-nagyobb fejlesztések. Fontos változás, hogy 2007 szeptemberétől az intézmény fenntartója a Körmendi Mikrotérségi Közoktatási Intézményfenntartó Társulás. Az iskola a magyarszecsődi oktatási intézménnyel bővült. Tavaly az Apáczai Kiadóval bázisiskolai szerződést kötöttek. A jubileumi év eseményei sorában említi az igazgató, hogy az udvarokat szülői segítséggel megújították, új eszközökkel, játékokkal, növényekkel látták el. Folytatjuk a korszerű információhordozók beszerzését, a szakleltárak felszerelésének bővítését. Befejezzük a tanulóasztalok, székek cseréjét. Előttünk álló jelentős feladat az osztálytermek nyílászáróinak cseréje. Az iskola anyagi forrásainak bővítésére, az intézmény működésére, szakmai programok finanszírozására külső forrásokat keresünk. Ennek több lehetősége van: pályázatok, az iskolai alapítvány működtetése, bevételeinek hasznosítása, jótékonysági rendezvények anyagi haszna, helyiségeink bérbeadása. Anyagi lehetőségeinket javítja az Apáczai Kiadóval kialakított munkakapcsolatunk , hallottuk.

Ezekben a hetekben, hónapokban szakmai rendezvények, továbbképzések, bemutató tanítások szervezésével, sportversenyek, kiállítások, irodalmi rendezvények, iskolai nyílt napok, szabadidős események, nyugdíjastalálkozó rendezésével ünnepelték az alapítás évfordulóját.

A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő állomása volt az április 8-ai gálaműsoruk. A körmendi színházteremben színvonalas műsor vonzotta az érdeklődőket, csordultig megtelt a nézőtér. Majdnem három órán keresztül adtak számot a diákok tehetségükről. Először az énekkar és a hangszeres szólisták léptek színpadra. A gyönyörű dallamok után az alsó tagozatosok változatos műsora következett. Hallhattunk énekeket, meséket, mondókákat, részesei lehettünk egy télbúcsúztató népszokás megelevenítésének. Az alsó tagozat blokkját a második osztályosok görög tánca zárta A kultúra bölcsője, avagy isteni az élet a Somogyiban címmel. A műsort az alsó és felső tagozatosok néptánc- produkciói is színesítették, amit aztán az összes somogyis néptáncos szereplése tetőzött. Igazi néptáncgálában volt részünk.

A jubileumi év zárásaként szeptemberben felavatjuk és átadjuk tanulóinknak a szülők közösségének támogatásával elkészített udvari játékokat, pályákat, berendezéseket. Írott és elektronikus kiadványokat állítunk össze, novemberben sport és kulturális tartalmú bemutató műsorral zárjuk az ünnepségsorozatot , összegzett Karakai József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!