Hírek

2015.10.28. 11:49

Három hét alatt 350 lakásba kötötték vissza a gázt Szombathelyen – 48 családnál még mindig szünetel a szolgáltatás

Pillanatnyilag félszáz lakásban nincs gázszolgáltatás a megyeszékhelyen, de harminc lakás felülvizsgálata még hátravan. Olvasónkat a gázszivárgást ellenőrző szakember beszélte le a felülvizsgálatról.

Budai Dávid

Többször megírtuk az elmúlt időszakban, hogy a megyében általános hiány van gázszerelőkből. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis sikerült behozni a lemaradást a szakembereknek, legalábbis ez derül ki a GDF SUEZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. Október 9-én még azt írtuk, hogy eddig csaknem négyszáz fogyasztónál zárták el a gázt Szombathelyen! Az azóta eltelt három hétben azonban a lakások többségében helyreállt a szolgáltatás, mivel jelenleg csupán 48 társasházi lakásban nincs gáz a műszaki-biztonsági felülvizsgálat során tapasztalt gázszivárgás miatt. Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy a csaknem ötven lakásból mennyinek a fűtését biztosítja gáz, azt viszont sikerült megtudnunk, hogy csaknem harminc lakás felülvizsgálata még hátravan, így vannak még, akik izgulhatnak.

Most is azt a választ kaptuk a szolgáltatótól, hogy a szakembereknek gázszivárgás esetén nincs mérlegelési lehetőségük, mivel ez élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetnek minősül, ezért a földgázellátásról szóló törvény értelmében a gázszolgáltatást fel kell függeszteni. Éppen ezért rendkívül furcsa olvasónk esete, akit – mint kiderült – az ellenőr beszélt le a felülvizsgálatról. A szakember ugyanis gázszagot érzett az óránál, és azt ajánlotta történetünk hősének, hogy vonja vissza a felülvizsgálat iránti kérelmét, különben kikapcsolja a lakást a szolgáltatásból. Egyúttal az ellenőr azt is javasolta, hogy haladéktalanul hívjanak szerelőt. Olvasónk így is tett, azonban értetlenül áll az eset előtt, mivel szerinte, ha valóban életveszélyes a szivárgás, akkor az ellenőr ezt nem tehette volna meg. Mindezzel együtt persze gáz nélkül sem szeretett volna maradni, és ezért döntött úgy, hogy nem kéri a felülvizsgálatot. Szerinte a hosszú évek óta jól működő óra akkor sem veszélyes, ha valóban van némi szivárgás, bár hozzátette, ő nem érez gázszagot az óránál. Persze mi is megnéztük a szóban forgó órát, és bizony éreztük a gázszagot, ezért meg is kérdeztük a szolgáltatót, hogy elképzelhető-e az, hogy egy ellenőr így járjon el?

Megtudtuk, a jogszabály valóban biztosít lehetőséget a tulajdonosoknak, hogy műszaki-biztonsági felülvizsgálat iránti igényüket visszavonják és később (a fűtési szezon lezártát követően) újra benyújthatják azt. Kiderült az is, hogy a gázszivárgást speciális műszerrel ellenőrzik a szakemberek, feltárt szivárgás esetén azonnal intézkedni kell. Vagyis olvasónknál az ellenőr egészen biztosan nem járt el szabályosan. Megjegyezzük, az ellenőr nem vette elő a készüléket, mivel – mint mondta – az már ellenőrzésnek minősülne, és akkor nincs mit tenni, le kell kapcsolni a lakást a rendszerről.

Feltételezzük, a gázóra ellenőrzését végző szakember is úgy vélte, nem idéz elő balesetveszélyes helyzetet azzal, hogy nem szereli le a gázórát, hiszen ahhoz, hogy robbanás történjen egy szivárgó gázóra miatt, ahhoz 5-15 százalékos gáztelítettség kell a levegőben, egy normális lakáshasználatnál ez a koncentráció pedig nehezen jön össze. Hadra fogható gázszerelő persze továbbra se nagyon van, ezért olvasónk meg is kérdezte, hogy most mi lesz vele, hiszen ha nem is balesetveszélyes a gázórája, így mégsem maradhat. Az ellenőr azt válaszolta, hogy nyugodjon meg, ha húsz évig jó volt így, további húsz évig is jó lesz. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy sok felháborodott lakó mellett, maga az ellenőr sem tartja indokoltnak a szigorított felülvizsgálatot. Viszont az továbbra is kérdés, hogy mi érdeke fűződhetett egy ellenőrnek, hogy így járjon el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!