Hírek

2012.09.18. 18:27

Három megújított népi műemléket adtak át

Szalafő - Nem is olyan régen még megszokott volt a kovácsműhely a falvakban. Mint ahogy megszokott volt a jószágok tartása, a lovak befogása, a kertek művelése, az önellátás. Mára ez az igazi és sajnálatos múlt. De legalább láthatják utódaink, hogyan dolgoztak elődeik.

Kozma Gábor/Vas Népe

Kedden három őrségi településen adtak át megújított népi műemlékeket. Elsőként Pankaszon, a szoknyás harangláb mellett az áttelepített kovácsműhelyt, amelynek utolsó két mestere Kovács János  és Holdosi Ernő volt. A projektzárón dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója mondott  beszédet, méltatva a kivitelezők és berendezők precíz, lelkiismeretes munkáját. Megtudhattuk: a beruházás  a Történelmi és kulturális örökségi értékek fenntartható hasznosítása címen futott,  költségvetése meghaladta a 118 millió forintot.


 A projekt célja a természeti, táji értékekhez harmonikusan illeszkedő, néprajzi, építészeti értékek  megmentése, bemutatási feltételeinek javítása az Őrségi Nemzeti Park területén - hangzott el.  A pankaszi átadón beszédet mondott Sebők Péter polgármester is, aki kiemelte: a falusiaknak tetszik, hogy megmentették a kovácsműhelyt.  Immáron újra szól a harang a faluban, hiszen a szoknyás haranglábat is felújították. Mellé még nem csendül a kovácsműhelyek jellegzetes muzsikája, néhány eszköz, mint például az üllő,  hiányzik. De  ami késik, nem múlik. - Egy biztos, a turizmus fellendülését méltán várhatjuk ettől a nagyszerű beruházástól - fogalmazott.

Ezt követően Nagyrákosra vezetett az út, ahol a kovácsműhely átadásával kompletté vált a helyi  népi műemlékek kínálata. Ezt hangsúlyozta is rövid beszédében a falu polgármester asszonya, Némethné Baksa Eszter.  
- Mi azt szeretnénk, ha élettel  telnének meg a helyiségek. Tervezzük, hogy néhány rendezvényt ide hozunk. Kitaláljuk, hogy mit és mikor. Ami tény, mérhetően emelkedett a látogatók száma a faluban, amióta ilyen jellegű, értékmentő beruházások történtek. 

A projektzáró utolsó eseményére a szalafői Pityerszeren került sor. Az egyedülálló értéket képviselő Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes állagmegóvása, kiállítási egységeinek kiegészítése  fényesen sikerült, a látogatottság óriási.  
- A  műemlékegyüttes 2007 májusa óta  igazgatóságunk  kezelésében van, megőrzése, bemutatási feltételeinek javítása a nemzeti parki értékőrzés és bemutatás fontos részét képezi - mondta dr. Markovics Tibor. Aki mellett dr. Nagy Zoltán,  a Savaria Múzeum igazgatója és Lugosi Arnold polgármester  méltatta a beruházást, ismertetve az egyes helyszínek látnivalóit.
Az átadón megjelent Bárdosi János  özvegye, Bárdosiné  Dorner Mária is, aki elmondta: férje éjt napallá téve dolgozott a Pityerszerért, gyűjtötte a népi eszközöket,  emlékeket.  Volt értelme - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!