Hírek

2011.06.02. 09:19

Hasmenésjárvány: nincs jele a fertőzésnek a spanyol uborkákon

Nincs semmi jele a Németországban halálos hasmenésjárványt okozó E.coli baktériumnak a spanyol uborkákon az elvégzett tesztek eredménye szerint - közölte José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök csütörtökön.

MTI

"A spanyol élelmiszer-biztonsági ügynökség vizsgálatai tegnap világosan kimutatták, a legkisebb jel sem utal arra, hogy a súlyos fertőzést spanyol termékek okoznák" - mondta Zapatero a spanyol közszolgálati rádiónak adott interjúban.

Zapatero ezen kívül azt is jelezte, hogy országa kártérítést követel a mezőgazdaságát ért károk miatt, amelyeket az okozott, hogy sokáig a spanyol uborkákat tartották a halálos fertőzés forrásának. Spanyolország az "illetékes európai hatóságokhoz fog fordulni az okozott károk jóvátételéért" - fejtette ki. "A (Európai) Bizottságtól pedig egyértelműbb reakciót szerettem volna azzal kapcsolatban, hogy melyek az Európai Unióban a határokat illető játékszabályok" - tette hozzá a miniszterelnök arra reagálva, hogy a járvány miatt több európai ország beszüntette a spanyol zöldségek és gyümölcsök vásárlását.

"Most az a meglehetősen nagyratörő feladat áll előttünk, hogy minél gyorsabban visszaszerezzük a spanyol (mezőgazdasági) termékek jó hírnevét és eladhatóságát" - jelentette ki a kormányfő.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!