Hírek

2017.08.25. 16:45

Hazatért a háborúból - a család hálából kápolnát emeltetett neki Rábagyarmaton

RÁBAGYARMAT Ünnepi misét tartottak augusztus 19-én délután a Rábel-kápolnánál, felszentelésének 70. évfordulója alkalmából.

Ács László

Rábagyarmat községtől nyugatra, fent, a Rábel család birtokán áll egy fogadalmi kápolna, amelynek története Rábel Imre nevéhez fűződik. A családfő a II. világháborúban katona volt, és a családtagok fogadalmat tettek, hogy ha hazatér és a ház - amelybe orosz katonák szállásolták be magukat - épségben megmarad, kápolnát emeltetnek Szűz Mária tiszteletére. Mivel 1945 júniusában Rábel Imre hazakerült, a kis építmény két év múlva el is készült. A három méter magas kápolnában gipsz Mária-szobor áll "Ave Mária 1947"felirattal.

Rátkai László plébános úr mellett Fülöp Imréné Rábel Ibolya, amint a köszöntőt mondja

A kápolnát 1947. augusztus 25-én, nagy községi ünnepség keretében szentelte fel Geiszlinger Béla prépost. Azóta minden év augusztus 22-e - Egek Királynéja - előtti vagy utáni vasárnap szabadtéri szentmisét tartottak itt, amelyre nemcsak a helybeliek, hanem a szomszéd községek lakói közül is sokan eljöttek. Régebben gyalog és kerékpáron, ma már leginkább autóval érkeznek. Egy kis búcsú van ilyenkor a Rábel-hegyen, amikor is a helyi önkéntes tűzoltók végeznek szolgálatot. Figyelemre méltó, hogy ezt a vasárnapi szentmisét a hetven év alatt eddig csak egyetlenegyszer kellett elhalasztani a rossz idő miatt!

Itt tartották a 2000. évben a jubileumi zászló átadását, valamint a korábban a községben szolgált katolikus papok találkozóját. Székely falvakból, Csíkmadarasról és Csíkszentmihályról érkezett küldöttségek is felkeresték a kápolnát, amely bekerült Szobolits Béla: Makacs álmok című, Rábagyarmatról készült dokumentum-játékfilmjébe is (1988). A film egy japán filmfesztiválon, Yamagatában első díjat nyert.

A kápolna felszentelésének 70. évfordulója alkalmából augusztus 19-én délután fél 2-kor (kivételesen szombati napon) ünnepi misét tartottak, amelyet dr. Rátkai László jáki plébános mutatott be, kántorként közreműködött Sebestyénné Németh Eszter. Először a család egyik tagja, Fülöp Imréné Rábel Ibolya köszöntötte a jelenlevőket és ismertette a kápolna rövid történetét. Rátkai László szentbeszédében megemlékezett a fatimai és a guadalupei Szűz Mária-jelenésekről és ezek kapcsán a II. János Pál pápa elleni merényletről, Mindszenty József vértanúságáról, és felhívta a figyelmet a keresztény családi élet és a gyermekáldás fontosságára. A mise végén ajándékot nyújtottak át a plébánosnak, aki röviden egykori rábagyarmati élményeit is felelevenítette, hiszen néhány évig káplánként szolgált itt.
A szentmisét követően meleg étellel kínálták a jelen lévő zarándokokat, majd a rendezvénysátorban felállított színpadon fellépett egy szentgotthárdi tánccsoport, valamint a magyarlaki asszonykórus. A helyszínen két büfé is kiszolgálta a vendégeket. Este Herceg Zoltán és Éder Gabee zenészek szórakoztatták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!