Hírek

2013.08.28. 17:46

Hende: stadion és sportcsarnok épülhet Szombathelyen

Rendkívüli bejelentések és rekord rövid közgyűlés – így jellemezhetnénk a szombathelyi városháza szerdai napját.

Peltzer Géza

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 9,6 milliárd forintot biztosít a Haladás-stadion és sportcsarnok építésére – ez hangzott el a szerda délután egy sajtótájékoztatón. A kormányzat támogatja a szombathelyi városvezetés által megfogalmazott rekreációsövezet-fejlesztési stratégiát – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, Vas megye országgyűlési képviselője. A kormányzat a beruházás lebonyolításához szükséges összeget Szombathely rendelkezésére bocsátja. 

A teljes rekreációs fejlesztés becsült értéke eléri 12 milliárd forintot. Első ütemben 9,6 milliárd forint jut majd a Haladás-stadion és pálya fejlesztésére. Hosszú évek sikertelen próbálkozása után 2013 februárjában aláírta Puskás Tivadar Szombathely polgármestere azt a szerződést, mely szerint Szombathely önkormányzatának tulajdonába kerültek a Haladás-objektumok: a Rohonci utcai stadion, a Kenderesi utcai gyakorlópálya, a dobópálya, és a vásártér.

Sajtótájékoztató Haladás-stadion felújításáról: Hende Csaba, Puskás Tivadar és Lazáry Viktor (Fotó: Ohr Tibor)



Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő akkor hangsúlyozta: a munkának ezzel nincs vége, már megvannak a következő évek fejlesztési tervei. Többek között a munkacsarnok, a pálya, valamint a Csónakázótó környékének felújításához kell megfelelő pénzügyi forrásokat találni. Mára kiderült, a lobbi sikeres volt, ugyanis szerdán egy sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a város 9,6 milliárd fontot kap a Haladás pálya és sportcsarnok építésére.

A sajtótájékoztatón részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar Szombathely polgármester valamint Lazáry Viktor fejlesztésekért felelős alpolgármester is. – Nagy örömöm számomra, hogy a legfontosabb döntést megtörtént. 2010 októberében, amikor átvettük a várost, készítettünk egy ütemtervet, nevezhetjük ciklusprogramnak. Ebben egy fontos lépésként jelöltük meg egy sport és rekreációs központ létrehozását. Áprilisban megyénkben járt Orbán Viktor miniszterelnök, amikor is ismertettük az elképzelést – ő is úgy gondolta, hogy ez egy nagyon fontos fejlesztés – mondta el Puskás Tivadar polgármester. 

– A kormány stratégiai szempontból gondol Szombathelyre – vette át a szót Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki egyenesen a kormányülésről utazott Szombathelyre.

– A kormány teljes mértékben támogatja az integrált városfejlesztési stratégiát. A sport nagyon fontos, hiszen egészség és közösségépítő szerepe is van. Az új stadion illetve pálya kellően korszerű lesz – mondta. – A kormány egészében elfogadta azt a tervezetet, amelyet a szombathelyi városvezetés mutatott be. Szeptember 30-áig az erre kijelölt kormánybiztos, vagyis Vígh László a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztéssekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos és Szombathely közösen kidolgozza a beruházásra vonatkozó részletes előterjesztést, amely tartalmazza a megvalósítási koncepciót, a beruházás ütemezését és a szükséges források évenkénti megbontását – ecsetelte Hende Csaba.

Eközben a kormány megállapodást köt Szombathellyel az első ütemhez szükséges források adásáról. A beruházás egyébként két ütemben valósul meg. - Első ütemként a tervek szerint, 2013-2014–ben a Haladás stadion és létesítményeinek rekonstrukciójára kerül sor. Ez egy 10 ezer férőhelyes az UEFA és az MLSZ elvárásainak megfelelő létesítmény építése lesz, amely helyet ad majd kézilabda, futsal, birkózás ökölvívás, valamint súlyemelés, torna és sakk termeknek is. Ehhez hozzátartozik majd a szükséges infrastruktúra kialakítása is. Az előzetes számítások szerint mindez 9, 6 milliárd forintos beruházást jelent – tette hozzá Hende Csaba. A második ütemben, várhatóan a Fedett Uszoda, a parkerdő, a Csónakázótó és a sziget, a szabadidőközpont, a műjégpálya, a Tófürdő, az Illés Akadémia fejlesztésére és bővítésére, valamint további turisztikai beruházások megvalósítására kerülhet sor.

 

 

Konzultáció lesz a részletekről

A megvalósítás részleteiről konzultációt kezdeményeznek. A látványterveket Lazáry Viktor alpolgármester ismertette a sajtó képviselőivel. Hangsúlyozta: jelen pillanatban ezek látványtervek „egy előzetes elképzelés” rajzai, de ilyen is lehetne a stadion.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!